Дончев разкри какви пари от Европа ще вземем

9,7 милиарда евро е безвъзмездното финансиране за България

Дончев разкри какви пари от Европа ще вземем | StandartNews.com

9,7 милиарда евро е безвъзмездното финансиране за България от Европа от бъдещия фонд за подпомагане на икономиките на страните членки, да излязат от коронакризата. Още 3 млрд. евро ще могат да се ползват под формата на кредити. Това обясни вицепремиерът Томислав Дончев в интервю за Нова тв.

Безвъзмездното финансиране е от началото на следващата година, когато започва и новият програмен период. В него страната ни ще може да се възползва по всички едропрограми от 17 милиарда евро до 2027. Числата не трябва да се бъркат – в случая става въпрос за допълнително финансиране към основното европейско финансиране. То ще е до 2024 или до 2022 г.

692 млн. евро от тези 9,7 милиарда могат да бъдат достъпни в България преди края на годината, съобщи още Дончев. Затова в момента цяло лято държавната администрация ще работи, за да направи всички мерки за финансиране и когато парите са тук веднага да ги инвестираме там, където има нужда, каза вицепремиерът.

Не искам да говорим само за спасяване, а за ускорено развитие в следващите години. Акцент на тази средства са науката, иновациите, икономиката с висока добавена стойност, високите технологии, каза Дончев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай