Дончев не изключва втора актуализация на бюджета

Няма нито един сериозен аргумент срещу приемането на България в Еврозоната

Дончев не изключва втора актуализация на бюджета | StandartNews.com

Вицепремиерът Томислав Дончев се надява дискусиите за намаляване на ДДС на 9% за някои сектори и стоки да спре дотук с направената отстъпка за ресторантьорите и туризма: "В противен случай разговорът ще стане безкраен. Всеки може да извади аргументи защо е много специален."

Това е временна мярка, която при определени условия вицепремиерът не изключва да стане постоянна обаче. Томислав Дончев бе категоричен, че разговорът за ДДС не е разговор за потребителя и не облекчава потребителя и цените. Това е мярка в подкрепа за бизнеса и като такава беше приета, обясни Дончев, като допълни, че самите ресторантьори никога не са обещавали, че ще намалят цената на салатата и супата в заведенията.

Мярката 60:40 ще действа докато е необходимо, но на този етап до септември. Без тази мярка безработицата би била двойно по-голяма, е уверен Томислав Дончев. Мярката не е мислена да се заплащат заплатите на всички работници в България, а и у нас няма нещо, което да не е критикувано, заяви вицепремиерът в отговор на критиките спрямо мерките на държавата. Надявам се тази мярка да бъде вид социален буфер, посочи той.

Не се изключва и втора актуализация на бюджета. В момента нищо не се случва по отношение на възможността да се тегли дълг и това е добра новина, обясни Дончев и допълни, че какво ще направи правителството, ще се решава от обстановката и конюнктурата към момента.

Няма нито един сериозен аргумент срещу приемането на България в Еврозоната. Надявам се, ако България е в географската периферия на съюза, тя да не остане в политическата периферия, потвърди Дончев твърдото намерение на правителството да вкара държавата в Еврозоната.

За изказването на министър Десислава Танева, вицепремиерът заяви, че не трябва да се бърка една неуместна реплика с корупцията. „Корупция има във всички сектори, но важното е как се реагира“, каза той.

Томислав Дончев прогнозира, че инфлацията в страната към края на годината ще бъде по-ниска.

За отношенията в правителството между ГЕРБ и Обединени патриоти, вицепремиерът заяви, че всичко е наред и обясни, че споровете са нормално нещо.

За това ли има шанс Васил Божков да бъде конкурент на ГЕРБ на политическата сцена, Дончев смята, че е нормално да се случват подобни неща. За sms – ите , според него обаче от членове на Министерски съвет се дават повече обяснения. На въпрос за оставка на някой, той попита дали е причина някой да бъде отстранен, ако напише на един лист, че е давал пари.

Относно дали е опасно сега политик да се срещне с бизнесмен сега,  вицепремиерът каза, че не бива да се стига до това в никакъв случай.

На всички конкуренти на ГЕРБ Томислав Дончев пожела успех и напомни, че честният път е не да се дават съвети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай