Дончев каза чували ли са се Слави и Борисов

Разкри уловката в офертата на премиера за 10 депутати

Дончев каза чували ли са се Слави и Борисов | StandartNews.com
  • Разкри уловката в офертата на премиера за 10 депутати

Разяснение на офертата на Борисов за 10 дежурни депутати, които да подкрепят правителство на Слави Трифонов, даде вицепремиерът Томислав Дончев.

ВИЖ ОЩЕ: ГЕРБ готова да върне мандата. Желязков каза кога

Става въпрос за знакова подкрепа. Ако на едно правителство, примерно на втория, не му достигат 3-4 гласа, ние бихме дали знаково подобна подкрепа, обясни пред Нова тв Дончев. И подчерта: „Беше предложена знакова подкрепа, ако на г-н Трифонов - на предложеното от него правителство, не му достигат 2, 3, 4, 5 гласа, в името на това България да не се втурва в политически хаос, да му бъде дадена подобна подкрепа”, обясни той. 

ВИЖ ОЩЕ: ГЕРБ с пет варианта за премиер,различен от Борисов

Дончев бе категоричен, че ако Слави Трифонов има 90 гласа, ГЕРБ няма да го подкрепят до 121 глас. Не бихме подкрепили всяко правителство, каза той.

Вицепремиерът потвърди, че ГЕРБ ще вземе първия мандат и ще предложи кабинет. Политиката не е само публично говорене, а носене на отговорност. Ние носим отговорност за всички 840 000 души, които са ни подкрепили, безотговорно би било да кажем, че нямаме достатъчно парламентарен ресурс и да дадем ход на втората фаза от конституционната процедура, обясни Дончев. По думите му има много възможности какъв да е съставът на един нов кабинет.

"Когато дойде времето да научите кой би бил премиер в предложението ни за кабинет, ще научите. Добрите политици са експерти по нещо", каза той. И подчерта, че за България е най-важно да има стабилно правителство, което да работи. Защото трябва да се продължат икономическите мерки за подпомагане на хората в пандемията,  както и да се инициират нови в помощ на бизнеса.

"Чувам как всички са спечелили, някой бил морален победител, друг победил с 5%, трети спечелил, че детронирал ГЕРБ от властта", коментира Дончев. И отсече: "Ако имаме  мнозинство на тема анти-ГЕРБ, то нека да си правят правителство.".

"В последно време сякаш политиката е на изказване, кой ще каже нещо по-цветно и ще обещае най-много. Политиката обаче е решения, които трябва да се вземат от ден първи", заяви той.

Дончев подчерта, че ГЕРБ не ги е страх от служебно правителство.

Той отрече да познава лично Слави Трифонов, но потвърди, че Борисов се знае с лидера на "Има такъв народ". "Не мисля, че Слави и Борисов са се чували след изборите", заяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай