Домусчиев: Съкратете чиновниците наполовина

Домусчиев: Съкратете чиновниците наполовина | StandartNews.com

До 50% от чиновниците спокойно могат да бъдат съкратени в отделни министерства. Това заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев пред БНТ вчера. Според него обаче тези, които останат, трябва да получават високи възнаграждения.

Домусчиев смята, че орязването на администрацията е една от реформите, които трябва да предприеме правителството. Целта е с по-добри заплати да се привлекат добри експерти и администрацията да заработи по-ефективно. Шефът на КРИБ за пореден път се противопостави на идеята за увеличаване на осигурителните вноски като мярка за запълване на дефицитите в осигурителната система.

"Подобна стъпка бихме подкрепили единствено след като бъдат изчерпани всички останали възможности за запушване на недостига", заяви той. "Много хора се пенсионират рано, но продължават да работят и това товари системата", даде пример Домусчиев. Друга неотложна мярка е да се засили контролът спрямо нарушителите, които не плащат данъци и осигуровки. Липсата на предсказуемост в бизнес средата е основната причина страната ни да не е атрактивна дестинация за инвеститорите, смята още председателят на КРИБ. Най-сериозният проблем, който отблъсква инвеститорите, според него са високите цени на природния газ и електроенергията за индустрията.

"В същото време България изнася тези суровини за Гърция и Турция на безценица и захранва чужди икономики", заяви Домусчиев. Той даде пример с две големи предприятия, които са преразгледали вложенията си заради този проблем. "Стомана индъстри" е изнесла голяма част от производството си обратно в Гърция, където купуват евтин ток от България. Металургичната компания "Аурубис" след двегодишно умуване се е отказала да разшири производството си в Пирдоп и така страната ни е загубила инвестиция за 100 млн. евро. "А от това как се развива индустрията по-важно за една държава няма", смята Домусчиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай