Добрев на война с червени фараони

Добрев на война с червени фараони | StandartNews.com

Станишев изстиска партията като лимон, имам амбицията и хората да я променя, обяви депутатът

Фараони в БСП видя Кирил Добрев и подложи на унищожителна критика част от ръководството на БСП.
"Не феодали, фараони има в БСП", заяви Добрев пред бТВ. Според него, партията загубила две поколения заради тричленката в ръководството - Димитър Дъбов, Евгени Узунов и Катя Николова, които са неизменно на президиума на всеки конгрес от 1990 г. насам. "Тази тричленка от години решава кой ще прогресира и кой ще бъде смачкан в партийните редици", коментира социалистът. Той дори показа снимки от форумите, показващи едни и същи лица на трибуната. И обяви, че между 140 и 180 от делегатите на всеки конгрес са платен апарат - хора, които получават заплата от "Позитано" 20. "Всеки, който се изправи срещу ръководството, започва с пасив", призна Кирил Добрев. "На тези избори всичко рухна и ние нямаме никакви идеи и кауза. Рухна митът за организационния потенциал на партията. Става въпрос за едно потънало и загубено поколение под ръководството на тези хора. Това е второто поколение след онова от 1989-1990 година", посочи Добрев. Изказа се остро и за Сергей Станишев. "Първо обвинявам Станишев, че вкара търговците в храма, второ, че вкара БСП във вътрешнопартийни битки и имаше моменти, в които БСП обслужваше икономически интереси. Трето, обвинявам го директно за загубата от над 100 000 гласа. След изборите Георги Първанов има политически субект в лицето на АБВ, а БСП е минус 150 000 гласа", заяви още Добрев. "Кой изстиска партията като лимон в името на това да бъде лоялна към партийното ръководство?", попита, визирайки нейния бивш лидер. От ръководството на БСП не пожелаха да коментират думите му.

Малко по-късно Кирил Добрев изпрати и писмо до Изпълнителното бюро на БСП. С него социалистът попита членовете на ИБ, защото интервюто му не е качено на сайта на Столетницата, каквато е обичайната практика. Писмото е официално входирано вчера в деловодството на "Позитано"20, научи "Стандарт".

Кирил Добрев не скри амбицията си да промени партията. "БСП е кауза. Имам амбицията, имам хората. Тази партия ще я променя и ще я оставя на следващото поколение", зарече се той. Обяви се за стабилно правителство в рамките на повече от един мандат: "Ако по времето на Тодор Живков на 4 години се сменяха правителствата и всяко ревизираше, предходното, щяхме ли да имаме централи?".

Думите на Кирил Добрев не са случайни, особено преди консултациите между ГЕРБ и АБВ, коментираха неофициално социалисти. Те припомняха слуха, който тревожи "Позитано" 20 от изборния ден на 5 октомври. В БСП се говори, че 10 от 39-те червени избраници гледат към партията на Георги Първанов и в ключов момент могат да напуснат соцгрупата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай