Добрев алармира, оставаме само с един доставчик на газ

Според него страната ни не трябва да се отказва от никакви количества синьо гориво

Добрев алармира, оставаме само с един доставчик на газ | StandartNews.com

Обявяването на международен търг за доставка на количества газ е правилна политика. Най-важното е такъв да се осигури дори при високи цени. След 1 януари оставаме само с един доставчик – Азербайджан. Това заяви пред нова телевизия Делян Добрев от ГЕРБ, който е бивш министър на енергетиката.

Според него страната ни не трябва да се отказва от никакви количества газ.

„Дори със седемте танкера отново ще имаме липси. Затова „Булгаргаз” вчера са обявили търг за допълнителни количества за октомври, ноември и декември. Вчера видях едно голямо объркване от Кирил Петков. Предишните управляващи за една година не можаха да разберат, че молекулата е руска. У нас газ влиза само от границата с Турция. Тоест, „Турски поток”, който е 100% руски. Няма как американска молекула газ да влезе у нас. Ако имаше суапова сделка, „Булгаргаз” щяха да получат фактура от американската компания за тези танкери. Такава няма. Нашите танкери са продадени в Гърция и Турция и тук отново е купен руски газ", обясни Добрев.

Според него за последните 3 месеца държавата е ощетена с 200 милиона евро. "Вчера Васил Велев от АИКБ е обявил, че бизнесът ще заведе иск срещу държавата за въпросните 30%, които се налага да се плаща заради грешки на управлението. Затова казах, че Кирил Петков и Асен Василев трябва да се притесняват как да отърват затвора, а не да продължават да се объркват", Каза Делян Добрев.

По думите му  почти всички държави в ЕС са започнали да плащат по новата схема и да си получават количествата.

„Водещото при това управление беше от къде ще вземат комисионните. Трябва да носят отговорност и се надявам това да се случи. Подали сме сигнали, където трябва. От ДАНС получихме отговор, че по преписката се работи и е изпратена във Върховната касационна прокуратура”, допълни още членът на ГЕРБ.

Делян Добрев показа вчера фактури за плащания от „Булгаргаз“ на посреднически фирми, които по-късно качи във Фейсбук, "където биха могли да ги видят и органите на правораздаването в страната".

Асен Василев от „Продължаваме Промяната“ каза, че не е виждал документи, че се купува газ от посредници, само че има фактури, посочи Добрев. По думите му всъщност тези компании купуват от „Газпром“ и продават на „Булгаргаз“, но с 30% по-висока цена.

Единият посредник е фирмата, от която идва сегашният директор на „Булгаргаз“, допълни Добрев. Според него частната компания си е назначила директор на държавното предприятие и за последните три месеца е реализира най-сериозните сделки с газ. Има и фактури, че Булгаргаз“ е купувала от руския посредник на „Газпром“, както и от гръцкия партньор на руската компания, допълни Добрев. Според него за последните три месеца страната ни е купила газ за около 630 милиона евро, като посредниците са получили 200 милиона евро.

За сформирания от служебния кабинет кризисен щаб Добрев каза, че той вече действа 7 дни, но все още няма информация да е взел някакви решения или да е предприел някакви стъпки за решаване на проблема. Той изрази опасения, че бездействието може да продължи до изборите, като междувременно се кърпи положението, за да се прехвърли проблемът след това на новите управляващи.

На въпрос за евентуално арбитражно дело между България и „Газпром“ Добрев посочи, че ще е много трудно за страната ни да докаже, че не приема указа на президента Владимир Путин като форсмажорно обстоятелство за компанията, докато държави като Италия, Австрия, Германия го приемат.

Ако в България правосъдието си свърши работа, единственото за което трябва да се притесняват в бъдеще Кирил Петков и Асен Василев, е как да избегнат влизането в затвора за това, което направиха, особено в сферата на енергетиката, каза още Добрев. И допълни, че според него директорът на „Булгаргаз“ в някакъв момент ще каже истината, че не е искал да купува от посредници, но са го накарали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай