Добра ли е френската оферта за Скопие? Говори Надежда Нейнски

Много е важно България да си гарантира възможност за контрол върху процеса на изпълнението на договора с РСМ, каза Неински

Добра ли е френската оферта за Скопие? Говори Надежда Нейнски | StandartNews.com

Френското предложение е най-сериозното предложение, което до момента България е получавала за решаването на спора с Република Северна Македония, защото за първи път се предлага българите да бъдат включени в конституцията на РСМ като условие за първата междуправителствена конференция. Това се съдържа в проектозаключенията на Европейския съвет. Това коментира бившият външен министър Надежда Нейнски в студиото на бТВ. По думите ѝ трябва да отдадем дължимото на Франция, въпреки че това предложение е на целия ЕС.

Френската оферта сериозно разбуни страстите у нас. Слави Трифонов обяви, че то доказва двойнствената политика на Кирил Петков, защото предвижда България да вдигне ветото за преговори на Скопие с ЕС, а след това Франция да гарантира, че съседите ще изпълнят условията, които поставяме и договора за добросъседство. Гаранция – Франция, отсече Трифонов. Кирил Петков не е куриер, а премиер, възмути се и президентът Румен Радев, коментирайки факта, че Петков избяга от отговорност, прехвърляйки предложението направо в комисията по външна политика на НС.

"Много е важно България да си гарантира възможност за контрол върху процеса на изпълнението на договора с РСМ", смята Нейнски.

По думите ѝ, за да може българската позиция да бъде силна, тя трябва да бъде единна.

"Да бъде изработена в българския парламент. Очаквам в НС преди за почне обсъждането премиерът да изрази своята позиция, това е нормалното. За да може той да изрази позицията си, трябва да има решение на Министерски съвет", заяви още бившият външен министър.

По думите ѝ правителствата на България и РСМ трябва да знаят, че моментът е исторически и трябва да имат кураж да направят силно лидерство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай