До края на другата седмица може да има нов правосъден министър

До края на другата седмица може да има нов правосъден министър | StandartNews.com

Напълно е възможно изборът на нов министър на правосъдието да стане до края на другата седмица, заяви пред БНР заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цвета Караянчева. "Ще имаме свое предложение, ще очакваме предложението и на РБ и ще очакваме премиерът да направи своя избор, защото той е човекът, който ще работи със съответния правосъден министър и изборът трябва да е негов", каза още тя.

Според Цвета Караянчева Христо Иванов и Радан Кънев не са направили достатъчно, за да защитят своята теза по отношение на квотното разпределение в съдийската и прокурорската колегия във ВСС. 

"Когато се направи този исторически компромис преди два месеца, този текст беше проблемен, и за АБВ и за Патриотичния фронт, и за другите политически сили. В този двумесечен срок имаше достатъчно време и правосъдния министър, и Радан Кънев да направят тези политически совалки, които са необходими, за да се убедят политическите сили, че това наистина трябва да се случи", коментира Караянчева. Според нея когато правиш стъпки за промяна в Конституцията се изисква изключителен консенсус между тези партии, които присъстват в парламента.

Цвета Караянчева заяви, че не може да даде лична оценка за работата на Христо Иванов, но посочи, че е важно, когато се правят реформи да има диалог между парламентарните групи и изпълнителната власт:

Диалогът, който водеше министър Иванов не беше достатъчно добър. При първото четене на промените в Конституцията се наложи министър-председателят да дойде в парламента и да направи възможен диалога.

Цвета Караянчева каза, че в момента няма проблеми в комуникацията между парламентарните групи на ГЕРБ и Реформаторския блок.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай