Див скандал в студиото на бТВ за Зеленски и Радев. Хвърчат искри

Ябълката на раздора бе оръжието за Украйна

Див скандал в студиото на бТВ за Зеленски и Радев. Хвърчат искри | StandartNews.com

Бесен скандал се разрази в студиото на сутрешния блок на bTV заради войната в Украйна, посещението на украински президент Володимир Зеленски у нас и срещата му с българския държавен глава Румен Радев. На нея двамата президенти сблъскаха позициите си пред очите на България и света. Ябълката на раздора бе трябва ли страната ни да даде оръжие на Украйна. Радев заяви, че е против, Зеленски ребром го попита какво ще направи, ако е на негово място. Това моментално раздели българите на два лагера. Едните са категорични – Радев ни изложи пред евроатлантическия свят, другите смятат, че е постъпил отговорно.

ВИЖ ОЩЕ: На косъм от бой в ефира. Цветанка Ризова онемя

Така в последните дни тонът между президентството и кабинета у нас отново се изостри заради въпроса трябва ли България да дава оръжие на Украйна.

Именно това бе в основата на скандала между гостите в сутрешния блок на bTV.

Водещата Ванина Недкова бе поканила рекламиста и общественик Радослав Бимбалов, генералът от резерва Съби Събев, журналиста и политик Трендафил Величков, вицепрезидентът на Атлантическия клуб в България и бивш посланик на България в САЩ Елена Поптодорова, която ще присъства на срещата на НАТО във Вилнюс.

Те сблъскаха позициите си именно по тези въпроси.

НАТО трябва да поеме ангажимент за присъединяването на Украйна, коментира Поптодорова за срещата на върха във Вилнюс. Според нея не трябва да се разчита на членство де факто. Докато Украйна е във война, няма как тя да стане член на Алианса. Военното престъпление го извърши Русия, категорична е тя. Българският народ има интерес да бъде защитена източната му граница, изтъкна тя. Във Вилнюс Поптодорова очаква да се декларира пълна подкрепа за Украйна.

Величков посочи, че трябва да се търси мирно решение на конфликта между Русия и Украйна. Той се надява НАТО да положи всички усилия за мирно решение. Най-вулгарното решение е САЩ да предостави касетъчни бомби на Украйна, по мнението му. Не може да се гаси огън, като се налива бензин в него, според него.

"Българският президент се държа достойно, изрази позиция, която всеки президент би изразил. Слава богу, че бе там", коментира Величков. За него има път към мирно решение на конфликта.

Поптоворова веднага му скочи, че Зеленски иска независимост и победа на собствения си народ.

Величков отново напомни думите на Радев за търсене на мир чрез дипломация, но Поптодорова бе на мнение, че първо Украйна трябва да възвърне териториите си.

"Позволете ми да ви кажа кога е възможна дипломацията, когато има решително нанесен удар. Кога започнаха преговорите за втората световна война когато бе нанесено поражение на Берлин", припомни тя.

По отношение на това какво бихме могли да дадем на Украйна, Величков коментира, че има неща, който няма как да се дадат, а ген. Събев уточни, че ще има анализ, който ще определи кое не застрашава нашата сигурност.

Военният експерт изтъкна още, че президентът Румен Радев е проявил политическа неадекватност при срещата си с украинския държавен глава, „даже политическа неграмотност”. Това е война, подчерта той. Тя може са приключи, ако Русия се изтегли. От началото на конфликта Русия използва касетъчни бомби, по думите му. Русия не иска да отстъпи от някои червени линии, посочи Събев.

През цялото време гостите говориха на висок глас, като водещата едва успяваше да вземе думата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай