Димитър Николов, ГЕРБ-СДС: Родиха се политически пирамиди

Фабриките за фалшиви новини вече произвеждат фалшиви партийни проекти

Димитър Николов, ГЕРБ-СДС: Родиха се политически пирамиди | StandartNews.com
  • Имаме дигитални политици и Коалиция на омразата
  • През 90-те слушахме за Града на мечтите, сега ни се рекламира Държавата на мечтите
  • Ако досега олигарси вземаха партии на концесия, днес корпорации изграждат свои политически модели
  • Имитиращите политически продукти са опасни за здравето на нацията
  • Фабриките за фалшиви новини вече произвеждат фалшиви партийни проекти, казва депутатът от ГЕРБ в 48-ото НС Димитър Николов

 

- Г-н Николов, какъв знак за политическата система в България е скандалът Nexo?

- Той задава много въпросителни как се развива политическият процес и българският политически модел като цяло. От няколко години наблюдаваме имитиращи политически проекти. Те напомнят политическите субекти, но не съвсем. И имат срок на годност.

- Бихте ли дал пример?

- "Промяната". Там имаме политически спекуланти, които използват политическия популизъм за постигане на строго лични и корпоративни цели. Хора, които търсят сделка с бърз ефект, включително на политическия пазар. Тревожното около Nexo е порочният кръг - дигитални партии, с дигитални кампании и дигитални политици са изградени по корпоративен модел с обръчи от медии, захранвани от подобни структури и НПО-та. Това до голяма степен фрагментира и замърси медийната среда в България. Измести чисто пазарния принцип на работа на медиите. Тези криптобанки, които захранват процеса, много ми напомнят пирамидите от началото на 90-те години - също гръмко промотирани. Тогава слушахме за Града на мечтите, сега ни се рекламира Държавата на мечтите. Но ако тогава говорехме за финансови пирамиди, сега спокойно можем да говорим за политически пирамиди.

- Скандалът Nexo повдигна въпроса за финансирането на политическите партии. Трябва ли нещо да се промени?

- Видяхме порочен модел на финансиране. Няма как да се заблуждаваме, че от чисти идеали и убеждения служителите на въпросната компания, финансират с личните си средства определени партии. Всичко това е направено, за да се заобиколи законът и да се осигури финансиране на партии.

До момента не е измислен по-справедлив модел за финансиране на политическите партии от този със субсидията. Защото политическият субект се заявява на политическия пазар, условно казано, явява се на избори, провежда кампания, заявява своите цели, платформи, получава определен резултат и ако той отговаря на закона, получава и финансиране - субсидия, за да разгърне своите структури. Всичко останало хвърля политическите партии в ръцете на различни олигарси и феодали по места.

И ако досега говорехме, че определен олигарх е взел партия на концесия или под аренда, сега виждаме как корпорации изграждат своите политически модели. Вече имаме политическо инженерство. И то от модерен, дигитален вид. Харалан Александров говори за виртуални пирати. Всички големи спекулации на нашето време, всички големи афери, се извършват в дигиталния, във виртуалния свят. Ние вече имаме и дигитални политици. Така че хората трябва да бъдат много внимателни около тези политически продукти, които са представени в лъскава опаковка, но не знаем какво съдържание има зад нея и дали не са опасни за здравето на нацията.

- 48-ото Народно събрание приключи дейността си в четвъртък. Nexo е поредният скандал, който влиза в НС, работата по него започва, но няма време бъде завършена. Какво Ви притеснява най-много?

- В резултат на този скандал, като човек с десни разбирания, аз най-силно се притеснявам за процесите, които настъпват вдясно. За мен е много странен прибързаният брак между "Промяната" и "Демократична България", при това точно, когато имаше сигнали за някакво разкачане между тях. Започвам да си мисля кой ускори този процес и дали той не е под условие, за да бъдат сглобени двете политически сили в едно цяло.

- Те имат претенции да станат първа политическа сила. Притеснява ли ви това?

- Не. Дълбоко се съмнявам, че това може да се случи. Смятам, че резултатът им заедно ще бъде по-слаб от последния резултат "Промяната". За мен големият губещ от този брак - не знам дали е по сметка или под условие на хората, с които се съобразяват, е "Демократична България". Като човек с десни разбирания смятам, че като цели, идеали и приоритети те стояха най-близо до нас. Но някой силно им ограничи свободата да избират.

- Демократична България участваха и в управление с ГЕРБ. Какво попречи на диалога между двете сили сега? ГЕРБ няколко пъти подаде ръка на ДБ.

- Не какво. Въпросът е кой попречи на съвместните ни общи действия.

- Тоест, правите пряка връзка между скандала Nexo и хората, които са застанали между ГЕРБ и Демократична България?

- Да, категорично смятам, че икономическите кръгове, които постигат своите цели и чрез политически инструменти стоят и зад това сближаване между ПП и ДБ.

- Кой е този икономически кръг?

- За себе си имам усещането, че това е кръгът "Капитал". Тъжно ми е заради мои колеги от "Демократична България", както в парламента, така и по места, които участват в местната власт. Защото там има много смислени хора.

- Лидерът на СДС Румен Христов каза, че са правени опити от страна на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" да откъснат СДС от коалицията с ГЕРБ и да ги привлекат към тяхното ново обединение. Какво точно се е случило?

- Не мога да кажа. Не съм член нито на СДС, нито на ГЕРБ, но имам подкрепата и на двете политически сили като гражданска квота в листата на 4-ти МИР Велико Търново. Няма как да откъснат жива сила от СДС, независимо дали става въпрос за колеги от парламента или по места. Защото това обединение на ПП и ДБ е псевдо дясно. Как ще възприемат хората с десни ценности и разбирания, че в общи листи хора, претендиращи да са дясното, ще застанат до комунистическия следовател Бойко Рашков.

Затова казвам, че големият губещ от този брак ще бъдат избирателите на ДБ.

- Каква е оценката Ви за току-що отишлия си парламент - поредният, който не успя да излъчи редовно правителство?

- Това, което СДС и ГЕРБ не направиха, е компромис с ценностите на своите избиратели. Ние нямахме мандат и легитимност от тях да сглобяваме общо правителство с БСП. Не можех да си представя как ще обясня на своите избиратели, че ние ще бъдем заедно в управление с БСП пък било и то и като компромис в името на България.

- Но всички прогнози са, че и следващият парламент като конфигурация няма да се различава много от този?

- Ето това обяснява нуждата от нови предсрочни избори и от нова кампания. В нея ние трябва да разберем какво е желанието на хората. Защото след 4 кампании до момента аз се чудех с какви очи ще се явя пред своите избиратели, какво ново ще им кажа. Това, което ние трябва да чуем от нашите избиратели, е докъде могат да стигнат компромисите в името на България, какво можем да си позволим в името на България и дали те са склонни в тази изключително сложна политическа ситуация и среда да се излъчи техническо, програмно, тематично правителство пък било то и с участието на БСП. Но аз в едно съм убеден - този процес трябва да се лидира от ГЕРБ-СДС.

- Стана ясно, че новото обединение не ви притеснява. Как гледате на връщането на НДСВ в политическия живот и къде виждате тяхното място?

- Носталгията по миналото е за хора, които не вярват в бъдещето. Казвам го обаче с огромна симпатия. НДСВ много бързо изчерпи своя идеологически ресурс, но бе добре кадрово обезпечена. Не крия, че имам добри познати и дори приятели в тези среди, които са много добре подготвени хора. Наистина сега ситуацията бе подобна на онази с Тройната коалиция. Сега бяхме на прага на нещо подобно. Можеше да се сглоби мнозинство, които да постигне стратегически цели и задачи за държавата - влизане в еврозоната и Шенген. Но вероятно ГЕРБ-СДС можеше да последва съдбата на НДСВ, които в онова време се оказаха големите губещи. Затова е много важно в тези два месеца, които ни предстоят до следващите избори, да имаме санкцията на своите избиратели какви цели и задачи трябва да преследваме и на каква цена в 49-ия парламент. Това при ГЕРБ минава през Национално събрание, а при СДС - най-малкото през Национален съвет.

- Ще видим ли нови лица в листите на коалицията ГЕРБ-СДС?

- Не мога да кажа. Не съм член на нито една от двете партии. Но, доколкото разбирам, има желание на структурите отново да се включа в листите. Така че най-вероятно ще участвам на следващите избори.

- ПП и ДБ съсредоточават кампанията си не толкова върху парламентарните, колкото върху местните избори в края на годината. Инструмент ли е парламентарният вот за спечелването на местния?

- Започвам да си мисля, че сега парламентът е подчинен на местните избори. Обикновено е обратното.

Идно от нещата, които сглобиха тази конструкция между ПП и ДБ е омразата. Мога да ги нарека Коалиция на омразата. Тях не ги свързват някакви ценности и идеали, а омраза срещу ГЕРБ най-вече и персонално срещу няколко от водещите фигури в ГЕРБ.

Брак, който е основан на омразата не може да бъде нещо устойчиво.

- Издател сте. Какво е съдбата на медиите у нас?

- В резултат на процесите, които текат, аз съм силно разтревожен за нашата професия. Смея да твърдя, че журналистиката е под сериозна заплаха и под угроза. Виждаме фабрики за фалшиви новини, които никой не иска да регулира. Няма воля да се сложи ред в замърсеното онлайн пространство, което се финансира от източници, които захранват  политически субекти. Така в крайна сметка фабриките за фалшиви новини вече произвеждат фалшиви политически проекти. От това страда и политическият живот в България. Тези продукти много ми напомнят за имитиращите продукти в магазините за хранителни стоки. Те са опасни за здравето на нацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай