Димитър Греков: Протестите на земеделците са справедливи

Земеделското министерство иска борси за продажба на родната продукция

Димитър Греков: Протестите на земеделците са справедливи | StandartNews.com

София. Протестите на земеделците са справедливи.Проблемите на хората не са решавани дълги години и нещата сега ескалират, каза земеделският министър Димитър Греков в предаването „Факторът Кошлуков" по ТВ 7. Той обясни, че му е трудно да работи като вижда, че хората протестират, но те го стимулират да работи по-добре и по-бързо.

По повод спешните мерки, които ще предприеме министерството, Греков каза, че те вече са закъснели и трябва да се правят ежедневно. Той обясни, че контрабандната продукция се е внасяла в страната доста години и няма как това да спре веднага. Той напомни, че не може да спре свободното движение на стоки и услуги в ЕС, но може да стимулира родните зеленчукопроизводители. В тази връзка министърът каза, че проверките по пазарите не трябва да бъдат само пиар, а да се извършват целогодишно.

Трябва да има контрол над стоките на родните пазари, те да имат сертификат за качество, документ за произход, както и финансови книжа, каза още Греков. Според него, много производители нямат необходимите документи. В тази връзка обединение между работата на министерство на земеделието, на финансите, както и инспекцията по храните ще спомогне за по-качествения контрол по пазарите. „ Ако има взаимодействие между отделните институции мерките ще бъдат по-ефективни", подчерта министърът.

Специализирани борси за продажба на родната продукция. Това предвиждат новите мерки на земеделското министерство. Те ще бъдат ситуирани в по-големите градове. Хората ще знаят къде се продава българска стока, но нашите производители трябва да са сертифицирани. Не трябва да гледаме само какво се внася, уточни Димитър Греков. И продължи, че големите търговски вериги вече проявяват интерес към предлагане на българска стока, но тя трябва да притежава нужните документи. Той е обсъдил този въпрос на среща с големите предприемачи.

„Ние трябва да знаем колко са нашите производители, каква продукция се сее, колко се добива. До момента в министерството няма такъв отдел, който се занимава с това. Няма фирма, която да знае какъв е пазара на селскостопанска продукция", алармира Греков. Той обясни, че дори и да има регистрирани, за момента няма информация и анализи за продукцията им. Министърът каза още, че много често зеленчукопроизводители добиват по-малко продукция по документи. Министерството трябва да има по-точна информация, за да реализира вътрешния пазар.

По повод това как ще бъдат субсидирани животновъдите, Греков каза, че смята да даде шанс за развитие на малките стопанства и мандри. Той каза, че за момента се плаща на референтни стойности от 2009 година или за бройка животни, а до 2013 броят на животновъдите и се е увеличил значително. С новите промени малките мандри ще имат възможност да произвеждат сирене и кашкавал, което бе невъзможно до момента. „До момента ма 33 000 ферми, които не отговарят на изискванията", каза министърът. И уточни, че малка семейна ферма значи тя да разполага с до пет крави и с до десет овце. „Финансирането за тях ще бъде 1 000- 1 200 евро", допълни Греков и наблегна на това, че ще бъде даден шанс за развитие на хората от планинските и полупланинските райони.

Ще бъде създадена нова система за напояване на цялата страна, сондиране и използване на подпочвени води, стана ясно от интервюто на министъра. Той е издал заповед за спиране изваждането на тръбите на „Напоителни системи". Идва глобално затопляне и страната ни трябва да бъде подготвена, поясни Греков.

На въпрос дали ще бъдат спрени парите за тютюнопроизводителите от 2014 г., Греков каза, че субсидирането в следващия период ще бъде гарантирано „единствено и само с национално финансиране". Той допълни, че има подкрепата на финансовото министерство, за да не бъдат спрени субсидиите на производителите на тютюн. 11 млн. и половина, които трябват за дофинансиране на реколтата за 2013 година, ще бъдат дадени, заяви Греков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай