Димитър Ганев с разкритие за мача ГЕРБ-ПП. Обяви съдбата на Ваня Григорова

Корнелия Нинова се окопава в БСП, казва политологът от агенция "Тренд"

Димитър Ганев с разкритие за мача ГЕРБ-ПП. Обяви съдбата на Ваня Григорова | StandartNews.com

* ДПС даде знак, че подкрепата на управлението не е безрезервна, , казва политологът от агенция "Тренд"

* Напоследък напрежението между партиите в управлението се покачи

* Асен Василев ще е един от големите фокуси при ротацията в управлението, но политическата тежест на финансовия министър е най-голяма в този кабинет

* Не смятам, че коалицията между ПП и ДБ ще се разпадне

* Предсрочни избори не се задават

* Рано е да се говори за политически проект на Васил Терзиев

-   ГЕРБ и ДПС не подкрепиха кабинета "Денков" при гласуването на втория вот на недоверие към него, свързан с националната сигурност. Очакван ли беше този ход, г-н Ганев?

-   През последните няколко дни напрежението между основните партньори в управлението се покачи на особено високи нива. Това, което видяхме при гласуването като демонстрация, беше опит за максимално дистанциране от правителството на двете подкрепящи го партии. Най-вероятно темата с дерогацията е натежала, но има и други, по-дълбоки причини.  Голяма част от симпатизантите на ГЕРБ не припознават това правителство като свое и това беше опит партията да покаже характер пред тях.

-   Но това обикновено се прави преди избори...

-   ...След местните избори ние влизаме в друг тип кампания - за позиции на отделните партии при ротацията на премиерите. През следващите няколко месеца до втората половина на февруари 2024-та година, когато ще се преговаря - двете основни формации - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ грубо казано ще се надцакват и ще се опитват да отбелязват голове, за да имат по-осезаемо присъствие в рамките на кабинета "Габриел". Така, че тук има няколко неврологични момента като бюджетът, конституционните промени и дерогацията на "Лукойл". При обсъждането им партиите ще трупат политически капитал за ротацията.

-   Кои от министрите ще сдадат властта при смяната на премиерите? Говори се за финансовия, военния, икономическия, земеделския, енергийния...

-   Твърде рано е да се каже. Зависи от действията на министрите през следващите три месеца.

Асен Василев ще бъде един от големите фокуси на ГЕРБ и ДПС. Но не трябва да забравяме, че политическата тежест на финансовия министър е най-сериозна в този кабинет. 

-   Твърдите, че ДПС е ключов фактор за управлението. Как тълкувате думите на Делян Пеевски веднага след гласуването на вота на недоверие: "Това е вечер на знаците"?

-   ДПС дава знак за това, че неговата подкрепа не е безрезервна. ДПС е партньор на управлението в контекста на конституционните реформи, защото без тях няма как да бъде постигнато необходимото мнозинство от две трети. А колкото повече се приближаваме до промените в Конституцията, толкова повече тежестта на ДПС ще расте. Има и други назначения, които трябва да се приемат с мнозинство от две трети - например гласуването за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС). Той е с изтекъл мандат, но все още съставът му не е подновен.

-   На 17-ти ноември ДПС има важно заседание на Централния съвет. Какво очаквате да се случи на него?

-   Ще се назначи дата за тяхната конференция, която се очаква да е през февруари, догодина. Очаквам да има знаци в продължение на един процес, който започна преди няколко месеца. А именно утвърждаването на г-н Делян Пеевски като основно действащо лице в Движението, което може би ще намери своя логичен завършек на конференцията на ДПС.

-   Според някои анализатори партньорството между ПП и ДБ ще се разпадне. Споделяте ли това мнение?

-   Аз не смятам, че в скоро време тази коалиция ще се разпадне. Тъй като не виждам коя от двете партии има интерес от прекратяване на взаимоотношенията им. Ако вървят в политиката поотделно, те няма да са с по-силни позиции. Нещо повече: на 9-ти юни догодина ни очаква гласуване за депутатите в Европейския парламент. Те са специфични с това, че там прагът за представителство е 5.88%. На евроизборите през 2019-та година ДБ успяха да преминат този праг, но бяха буквално на ръба. Сега надали ще се направят необосновани рискове.

-   Ще има ли предсрочни избори след европейските?

-   Не виждам предсрочни парламентарни избори на хоризонта. И то не защото партньорите много си вярват, а просто защото никой няма такъв интерес. Ако има предсрочен парламентарен вот, коя от управляващите партии ще има по-висок резултат? Не смятам, че има такава. На второ място с кого да управлява ГЕРБ-СДС? С "Възраждане" ли? Това не може да стане реално. ПП-ДБ с кого биха могли да управляват? Не виждам друга конфигурация, освен тази, която съществува в момента. И на трето място, но не и по значение: кога ПП биха могли да имат по-добро представителство в изпълнителната власт от ситуацията, в която са в момента? Те всъщност държат цялата власт с изключение на министерствата на правосъдието и външните работи.

-   Но Вие сам казахте, че сглобката скърца.

-   Да, но няма да се счупи.

-   Как изглежда България две седмици след балотажите на местните избори?

-   Местните избори потвърдиха съотношението на силите такова, каквото го видяхме на парламентарния вот през април т. г. Пробив на нова формация няма, на опозиционните партии - също. При "Възраждане" и БСП не се вижда някакъв голям отскок. Нито пък ИТН показаха по-сериозна жизненост. За сметка на това ГЕРБ-СДС  и ПП-ДБ останаха доминиращи в по-големите градове.

-   Две нови лица се появиха на политическата сцена - Васил Терзиев и Ваня Григорова. Как виждате тяхното бъдеще?

-   Смятам, че Васил Терзиев ще се концентрира най-вече в работата си като кмет на София през следващите няколко години. Много е рано да говорим за негов политически проект.

Резултатът на г-жа Григорова показа, че тя има политически потенциал. Но, струва ми се, че възможностите за превземането на БСП не са сериозни. Там Корнелия Нинова общо взето се окопава в партията.

Има вариант г-жа Григорова да формира нов политически проект, примерно за европейските избори. Това не го изключвам.

-   За нов проект ли говорите или за голямо ляво обединение извън БСП?

-        Това е въпрос, на който и Григорова не може да отговори. Вероятно ще се водят някакви преговори. Но тя в момента е с най-силна тежест сред всички лица от лявото пространство и мисля, че това няма как да бъде оспорено.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай