Десислава Радева с реч в Турция. Застана до Емине Ердоган

Първата дама с важна политическа изява

Десислава Радева с реч в Турция. Застана до Емине Ердоган | StandartNews.com

Първата дама Десислава Радева застана до съпругата на турския президент Реджеп Ердоган. Радева имаше специална политическа изява. Тя участва в дискусия „Жени, мир и сигурност" по покана на Емине Ердоган.

Никой не знае по-добре от майката, която дава живот, колко ценен и крехък е той. Затова е изключително важно да се поощряват ролята и гласът на жените и майките в усилията за предотвратяване на смъртоносни конфликти, заяви Десислава Радева в рамките на Анталийския дипломатически форум. Съпругата на българския президент направи изказване в панела на тема „Жени, мир и сигурност", посветен на активното участие на жените в мирните процеси и ангажимента на международната общност за защита на жените и момичетата при въоръжени конфликти. На дискусията присъства и държавният глава Румен Радев.

Десислава Радева постави акцент върху необходимостта от осигуряване на лидерска роля на жените като майки за решаване на въпросите за мира и сигурността, наред с равноправното им участие във всички останали обществени и икономически процеси.

„Майките, които обикновено са най-близко до децата си в периода на тяхното израстване, имат решаваща отговорност и възможност да възпитат младите поколения по начин, който отхвърля насилието, и така да допринесат за трайна положителна промяна в нагласите на обществото. Израстването на децата в среда, която отрича насилието и показва пътя на младите към пълноценен живот като отговорни мирни граждани, е най-здравата основа за постигането на траен мир", заяви Десислава Радева. Тя изтъкна необходимостта международната общност да положи повече усилия да привлече и мотивира жените като майки за по-голямо присъствие в процесите на изграждане, възстановяване и поддържане на мира.

В дискусията участваха още Тамара Вучич – съпруга на сръбския президент, йеменската правозащитничка Тауакул Карман, която е носителка на Нобелова награда за мир през 2011 година, заместник-генералният секретар на Програмата за развитие на ООН (ПРООН) и директор на департамента за Азия и Европа Ивана Живкович.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Читател
преди 1 месец

Смешно, тази простакеша да говори от името на България

Откажи