Десен фронт за нови избори

ДСБ тръгва към широка коалиция, седесари съгласни на съюз с Костов

Десен фронт за нови избори | StandartNews.com

София. Бунтът срещу правителството събуди десните партии. Ще поискам мандат за създаване на силен опозиционен блок на XXI век, който да представя най-вече средната класа, обяви Радан Кънев, който се готви за наследник на Иван Костов.

Очаква се мандат за преговори с други десни партии да бъде даден по време на националното събрание на ДСБ в неделя. Кънев не пожела да уточни кои ще са участниците в блока. "Не сега е времето да изреждат абревиатури на партии, които да влязат в него, за да не бъде ДСБ обвинена, че се опитва да яхне протестите и да се провали по-голямата кауза на протестиращите", каза той. По неофициална информация обаче формациите ще са свързани с новия десен проект, в който може би ще влезе  ДСБ, "Единство" и "България на гражданите".

Според седесари най-добре за партията е да се присъедини към тази коалиция. Те твърдят, че СДС трябва да бъде част от десния проект, с участието на ДСБ, Един от привържениците на идеята е зам.-шефът на СДС Любомир Ковачев, издадоха негови съпартийци. Дори и да не влезе в коалиция с Костов, в синьото ръководство са наясно, че партията няма бъдеще сама. Освен Командира и Надежда тя може да избира между още три варианта. В СДС има хора, които искат съюз с ГЕРБ, защото партията на Бойко Борисов има солиден електорат. И въпреки че остана в опозиция, има най-много депутати.

По-любопитни са другите два потенциални партньора на сините. Единият е т.нар. кръг Лебед. Името му идва от мястото, където се бистрят плановете за нова десница - в едноименния ресторант на Панчаревското езеро в София. Седесари довериха, че участници в разговорите са хора на бизнесмена Христо Ковачки и неформален водач на партия "Лидер", водещи фигури на ВМРО на Красимир Каракачанов, гергьовденци и земеделци.

Процеси за дясна формация течали и около бизнесмени и общественици от обкръжението на президента Росен Плевнелиев, но той категорично не участвал в тях, твърдят от СДС. Играчите там били свързани с неправителствения сектор, чиито представители се включиха в преговорите за служебен кабинет. Към бъдеща дясна коалиция било възможно да се присъединят НДСВ и партията на Корман Исмаилов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай