Десант на наши фирми към Виетнам

Десант на наши фирми към Виетнам | StandartNews.com

Премиерът Тан Зунг служил с наш калашник

Да се увеличи търговията с Ханой, поръча Борисов на министрите

Десант на наши фирми към Виетнам се очаква до края на годината. Това стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов и колегата му Нгуен Тан Зунг вчера. Двамата си обещаха, че ще вземат мерки, за да се увеличи стокообменът между двете страни. На фона на толкова посещения във Виетнам той е под 100 млн. лв. и сме възложили задачи на министрите това да бъде подобрено", каза Борисов. "Има потенциал за развитието на стокообмена в сферата на туризма, информационните технологии, енергетиката, културата, спорта и образованието", посочи той. Премиерът определи Виетнам като най-близката ни страна в Азия.

"Над 35 хиляди виетнамци са преминали обучение или са завършили образованието си в България", подчерта министър-председателят. "Приключихме успешни и съществени разговори. С премиера Бойко Борисов единодушно считаме, че традиционните приятелски отношения между страните ни трябва да се развиват интензивно", заяви от своя страна Нгуен Тан Зунг. "Според нас обаче постигнатите резултати не съответстват на потенциалните ни възможности", допълни той. Тан Зунг увери, че страната му ще създаде благоприятни условия за българските инвеститори, които искат да развиват бизнес в областта на биоземеделието, информационните технологии, енергетиката и опазването на околната среда. "Постигнахме единодушие и по мерките, които ще доведат до по-ползотворно сътрудничество в търговско-икономическата сфера", подчерта виетнамският премиер.

По време на визитата на премиера Нгуен Тан Зунг у нас бяха подписани програма за сътрудничество в областта на правосъдието (2016-2017), споразумение в областта на превенцията и борбата с престъпността, както и меморандуми за сътрудничество и приятелство между български и виетнамски градове. Борсов каза още, че страната ни ще подкрепя Виетнам за признаването й за държава с пазарна икономика. Той призна, че се надява спорът в Южнокитайско море между Виетнам и Китай да бъде решен по мирен начин.
"Колегата Тан Зунг е майор и е служил с наш калашник", каза Борисов след срещата. Междувременно търговци от близките магазини за сувенири се похвалиха, че делегацията от Виетнам се е редила на опашка за маслата в подлеза между Президентството и Министерски съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай