Депутатите сменят Марковска с нов съдия (обновена)

Депутатите сменят Марковска с нов съдия (обновена) | StandartNews.com

София. Парламентарната комисия по правни въпроси предлага да започне нов избор за съдия в Конституционния съд от квотата на Народното събрание. Това съобщи председателят на комисията Искра Фидосова от ГЕРБ.

Решението не е неочаквано. Новият съдия ще бъде излъчен на мястото на Венета Марковска. Заради скандалите около нея в четвъртък президентът бламира заклеването й на високия пост като напусна залата. Без него пък по правилник тя не може да встъпи в новата си длъжност. Това се случи, след като няколко пъти ГЕРБ и лично премиерът Бойко Борисов призоваха Марковска да се оттегли от номинацията. Тя обаче не го направи. Тогава депутати от различни парламентарни групи споменаха, че трябва да се излъчи нов представител на мястото на Марковска.

След провала при заклеването на Венета Марковска започнахме консултации с представители на всички парламентарни групи и постигнахме съгласие за обявяването на нова процедура, заяви Фидосова. Според нея на сондажите не са присъствали представители на левицата, но позициите са съгласувани с проф. Любен Корнезов и Мая Манолова.

На консултациите не присъстваше и Екатерина Михайлова от Синята коалиция, заяви Фидосова.  Тя обаче не обясни дали и с нея са съгласувани действията за започването на нов избор на конституционен съдия от Народното събрание. 

Междувременно от ДПС пък заявиха, че не приемат бламирането на решения на Народното събрание. "Народното събрание избира един кандидат и други институции се наместват в суверенния избор и го бламират, а това за нас е неприемливо", коментира депутатът от партията Четин Казак.

Въпреки това Народното събрание ще предложи нов кандидат за конституционен съдия. От 22 ноември ще се набират предложения, обявиха по-късно депутатите от правната комисия в парламента.

Процесът ще продължи до 30 ноември. Становища и въпроси могат да се подават до 10 декември. Изслушването на кандидатите пък ще бъде на 12 декември, а на 19 декември ще бъде гласуването в пленарна зала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай