Депутатите решиха да изчакат за незаконните строежи

Депутатите решиха да изчакат за незаконните строежи | StandartNews.com

София. Депутатите отложиха приемането на мораториум върху заповедите за премахване и забрана ползването на незаконни строежи.

Мораториумът се отлага, за да могат Министерството на регионалното развитие и Министерството на инвестиционното проектиране да изготвят и представят в парламента становища по документа.

Той ще засегне незаконни постройки, използвани за жилищни нужди в урбанизираните територии, както и незаконни строежи в държавни, общински и частни имоти в рибарските селища по Черноморието.

Вносители на законопроекта са Сергей Станишев и група народни представители от БСП. Те предлагат, в бъдеще да бъде изготвен и внесен в Народното събрание пакет от законови промени, с които да се въведат допълнителни ясни критерии за премахване на незаконните строежи, които засягат обществените интереси.

Мораториумът ще е само временна мярка и ще е продължи до 30 ноември 2013 г. Председателят на Комисията по регионална политика и местно самоуправление Димчо Михалевски твърди, че в последно време са зачестили случаите за издаване на заповеди за премахване на незаконни строежи, използвани от дълго време за жилищни нужди без да се отчитат последиците за обитателите им. Той се позова и на практиката на Европейския съд за правата на човека и Конвенцията за защита на правата на човека.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай