Понеделник,

Депутатите решават окончателно модела на Сметната палата

От: Администратор -
A
A
A

София. Депутатите днес ще гласуват окончателно новия модел на Сметната палата. Предвижда се ръководството ѝ да има петчленен състав.

Новото правителство поимени закона за одитната институция, след като предишното върна колективния орган с един председател и осем членове, избрани за срок от седем години. Сегашното правителство внася нови промени в Закона за Сметната палата. Те предвиждат Палатата да има председател, двама заместници и двама външни членове.

Единият от външните експерти ще бъде предложен от Института на вътрешните одитори, а другият от Института на дипломираните експерт-счетоводители у нас. Те трябва да бъдат одобрени от Народното събрание. Промените предвиждат още Сметната палата да не проверява общини, в които общите разходи в бюджета и средствата от Европейския съюз не надхвърлят 10 милиона лева.

Депутатите ще продължат да разискват и стратегията за развитие на висшето образование. Основните цели, залегнали в нея, са подобряване на достъпа и увеличаване на дела на завършилите висше образование, стимулиране на научноизследователската дейност и изграждане на устойчива и ефективна връзка между висшите училища и пазара на труда.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички