Депутатите решават окончателно модела на Сметната палата

Депутатите решават окончателно модела на Сметната палата | StandartNews.com

София. Депутатите днес ще гласуват окончателно новия модел на Сметната палата. Предвижда се ръководството ѝ да има петчленен състав.

Новото правителство поимени закона за одитната институция, след като предишното върна колективния орган с един председател и осем членове, избрани за срок от седем години. Сегашното правителство внася нови промени в Закона за Сметната палата. Те предвиждат Палатата да има председател, двама заместници и двама външни членове.

Единият от външните експерти ще бъде предложен от Института на вътрешните одитори, а другият от Института на дипломираните експерт-счетоводители у нас. Те трябва да бъдат одобрени от Народното събрание. Промените предвиждат още Сметната палата да не проверява общини, в които общите разходи в бюджета и средствата от Европейския съюз не надхвърлят 10 милиона лева.

Депутатите ще продължат да разискват и стратегията за развитие на висшето образование. Основните цели, залегнали в нея, са подобряване на достъпа и увеличаване на дела на завършилите висше образование, стимулиране на научноизследователската дейност и изграждане на устойчива и ефективна връзка между висшите училища и пазара на труда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай