Депутатите отхвърлиха връщането на казармата

Депутатите отхвърлиха връщането на казармата | StandartNews.com

Парламентът отхвърли връщането на задължителната казарма. Депутатите гласуваха против законопроектите на Патриотичния фронт и независимия депутат Велизар Енчев да се върна наборната служба. Независимият депутат Велизар Енчев предложи да се въведе задължителна военна служба за 18-годишните младежи, които не са завършили средното си образование. Депутати от парламентарната група на Патриотичния фронт пък предложиха задължителната военна служба да продължава 6 месеца за младежи, навършили 19 години. Не са малко страните в Европейския съюз, в които има наборна военна служба - Турция, Австрия, Норвегия, Гърция, Дания, Швейцария. Чухме аргументи, че връщането на наборната военна служба било затвор, ограничаване на правата, не било демократично. Като махнем Турция, която не можем да броим за демократична държава, не виждам какво можем да критикуваме в останалите шест държави, че те били недемократични и прилагали затвор за своите младежи. Това е несериозно като аргументи.

В Латвия се обсъжда връщането на наборната военна служба. В Австрия, където има наборна военна служба и е девет месеца, се обсъжда дали тя да стане 12 месеца", заяви съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов.

Реформаторите обаче остро възразиха срещу връщането на казармата. Според Борис Станимиров не било сега времето за връщане на задължителната казарма. Един от основните проблеми в армията е слабото въоръжение, затова са нужни доста средства, включи се и Петър Славов. „Ще трябва ресурс за това къде да бъдат настанени тези хора, да бъдат издържани. За младите хората казармата от едно време наистина беше равносилна на затвор", подчерта Славов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай