Депутатите обсъждат първи вот към кабинета

Депутатите обсъждат първи вот към кабинета | StandartNews.com

София. Депутатите обсъждат в сряда първия вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски. Той беше внесен от ГЕРБ миналата седмица.

Преди началото на заседанието на парламента пред сградата се събраха и няколко десетки протестиращи, които освиркваха влизащите депутати.

Темата на първия вот е провал на правителството в областта на инвестиционното проектиране по повод създаденото след изборите ново министерство.

В мотивите се посочва, че създаването на министерството е "изкуствено, необосновано, без добавена стойност, неефективно и неаргументирано". Освен това политиката на кабинета в областта на инвестиционното проектиране е довела до хаос и блокиране на администрацията. Според партията се стигнало до намеса в работата на местната власт, забавяне на инфраструктурни проекти и риск от провал в жилищния сектор.

Първоначално от ГЕРБ възнамеряваха да внесат искане за оставка за цялостната политика на правителството, но впоследствие решиха да го раздробят на няколко поредни. Причината е, че при вот за цялостна политика партията нямаше да има право да внесе нов в следващата половин година.

В зависимост от часът на приключването на дебатите ще бъде и гласуването и на самия вот, което ще се случи едно денонощие по-късно. За да бъде свалено правителството в подкрепа на внесения проект трябва да гласуват 121 депутати.

Заради заседанието на парламента, на което ще присъстват премиерът и министрите, редовното заседание на Министерския съвет ще започне половин час след края на дискусиите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай