Депутатите на късмета горят

Депутатите на късмета горят | StandartNews.com

Влезлите по погрешка заради феномена "Любимец 15" си правят отвод от парламента

Феноменът "Любимец 15" от евроизборите се появи и в националния парламент. През май т.г. сравнително неизвестният кандидат за евродепутат Момчил Неков измести лидера на БСП Сергей Станишев заради преповтаряне на номера на партията като преференция. Същото се получи и на изборите в неделя с много кандидат-депутати, коментираха от ЦИК.
"Или самата му партия не го иска, или са купени гласовете, или електоратът им е толкова глупав - да си изберат, което искат", коментира тогава лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Най-потърпевши на парламентарните избори този път обаче се оказаха именно от партията на Генерала, които се явиха с числото 9 в бюлетината. По предварителна и неофициална информация именно девет са кандидат-депутатите, които заради "презастраховане" на избирателите изместиха вторите в листата. От ГЕРБ ще се опитат да убедят избраните с късмет да се откажат от местата си, тъй като не са избрани заради личностните им качества и симпатиите на избирателите, а заради грешка.

Първият от случайно попадналите в Народното събрание е Петко Борисов от Сливен. ГЕРБерът обаче веднага заяви, че се отказва от парламента. "Ние тръгнахме като отбор и аз държа да останем такива. Листата ще остане такава, каквато е. Аз не съм играл преференциално и разбирам, че второто ми място в крайното класиране е резултат от номера, който имах в бюлетината", заяви пред "Стандарт" Борисов, който е зам.-кмет на община Твърдица и лидер на партия ГЕРБ в общината. "При нас имам само 200 преференции. В Сливен, където съм учил преди години, са 1300, което не е нормално. Останалите до 1800 са в Нова Загора, където почти не ме познават. Искам да подчертая, че никой не ме е натискал и не е говорил с мен. Аз взех решението си на база на житейския опит, който имам", заяви още Петко Борисов. Той измести от второто място в ГЕРБерската листа бившата зам.-кметица и доскорошна депутатка Галя Захариева. Борисов успя да вземе 7,029% от преференциите, което прави над 1800 персонални преференции. Така Захариева остава втора и влиза в Народното събрание, след като двама от шестте депутати в Сливен са за ГЕРБ. Борисов пък стана първият, избран за депутат, който сам се отказва от мандата си. За последно Твърдица имаше депутат в мандата 1997-2001 година от БСП.

1 120 868 избирали с преференция

1 120 868 души са използвали преференция при гласуването си на тези избори, което е около 34% от гласувалите. Това съобщи на пресконференция говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова. Все още от комисията обаче не могат да кажат при какъв процент от гласувалите номерът на партията, която са избрали, съвпада с номера на кандидата за преференциалния вот.

Гадже на Анелия сяда на банката

Мартин Иванов - Данона става депутат. Известният в Пловдив депутат влиза в Народното събрание от областта, където бе водач на листата на "България без цензура". Иванов нашумя най-много покрай факта, че е бил гадже на фолк певицата Анелия. "Мартин е мой приятел, успешен бизнесмен е и ние разчитаме на такива хора", представи го преди време лидерът на партията Николай Бареков. Бащата на Иванов - Стоян, притежава транспортна фирма, която обслужва известната фирма за млечни продукти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай