Депутатите искат да закрият комисията за Авиоотряд 28

Депутатите искат да закрият комисията за Авиоотряд 28 | StandartNews.com

София. Депутатът от ДПС Рамадан Аталай ще предложи да бъде прекратена дейността на Временната анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства при ползването на правителствения „Авиоотряд 28" и въздухоплавателни средства на Министерството на отбраната, съобщи агенция "Фокус".

"Търсим нещо, което или нарочно се крие, или не искате да ни кажете", каза Аталай на заседанието. "Нашата идея е да изнесем тези списъци с пътници, за да изчистим мнението на обществото, че големите, които са управлявали тази държава, са спазвали правилата и законите. Ако наистина министър-председателят е спазвал всички правила и закони, всички ще са доволни. Излиза, че ние сме се събрали на тази комисия, за да очерним всички, които са използвали услугите на "Авиоотряда", обясни Аталай.

"Ще предложа да преустановим работата на нашата комисия. Да направим един доклад с това, което имаме дотук, и да го представим пред Народното събрание. Остават неясни много неща и може би, ако беше тук министър-председателят Борисов, щеше да разясни тези неща. Как изведнъж тези списъци, които не са ясни, изчезват, а тези списъци, които са за полети зад граница, съществуват. Толкова ли са тайни тези полети", попита Аталай.

"Ясно е, че най-голямата тайна е, че не се знае къде са списъците на лицата, използвали „Авиоотряд 28". Това каза Жельо Бойчев, народен представител от Коалиция за България на заседанието на временната анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства при ползването на правителствения "Авиоотряд 28".

„Обикновено са проведени полети през почивните дни, като в графата за цел не е записано нищо. Предлагам комисията да състави списък с полетите, за които не е ясно каква е целта, и този списък да се предаде на компетентните органи, които имат право да провеждат разследване. Също така да оформим доклада, който предлага г-н Аталай, да изготвим списъка, да оформим нередностите и да вървим към приключване на работата на комисията. Нормативната база трябва категорично да се промени, защото ние не можем да установим лидерите на държавата къде са били", посочи Бойчев.

"Трябва да препратим нашите констатации за полетите, за които не е посочена цел, и да ги изпратим на компетентните органи. Това е моето предложение, за да не се въртим в този омагьосан кръг и да няма кой да отговори на нашите въпроси", каза Бойчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай