Депутати в акция "Направи си сам"

Депутати в акция "Направи си сам" | StandartNews.com

Замазаха с боя следите от яйца и домати по фасадата на парламента

Дуплекс или директен телефон, малък или голям килим, широки маси в средата или повече бюра по стените? Това са основните интериорни въпроси, с които се занимаваха вчера депутатите от новите парламентарни групи в 43-ото народно събрание. Както и техническите им сътрудници. За по-сигурно някои се бяха въоръжили с рулетки и измерваха точно разстоянието за но

Най-експедитивни се оказаха избраниците от "България без цензура". Формацията, която в парламента ще се нарича Български демократичен център (БДЦ), не е направила нововъведения в стаята, която в 42-то НС се ползваше от "Атака". Широката маса в средата на кабинета е удобна за заседания, шкафовете също са достатъчни и вчера следобед трябваше да бъде разкомплектован и

включен само новия ксерокс

От БДЦ са направили заявка за няколко допълнителни стола. Всички нови депутати бяха попълнили и въпросника на Народното събрание. До няколко дни от БДЦ ще са готови и с разпределението на сътрудниците си, коментираха от парламентарната група.

Пълна промяна тече в момента в бившата стая на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, в която ще се помещават депутатите от АБВ. Сменен е диванът, липсва и известният параван, който спираше любопитните погледи при отварянето на вратата. Както вече стана ясно, от ГЕРБ са си прибрали култовата кафеварка, придобила популярност от миналия парламент. Сменени са и бюрата, а хората на Георги Първанов настояват за голяма маса, около която да са наредени столове за всички депутати. Явно стаята не е била пребоядисана, тъй като по стените има следи от търкането на облегалки.
От техническия отдел на Народното събрание вчера работеха по поставянето на телефони в новите стари кабинети и преследваха депутатите с неизменния въпрос -

дуплекс ли да е или директен номер

вторият апарат. Сътрудниците настройваха компютрите и интернет връзката, а от администрацията попълваха липсващи данни за всеки народен представител - мейл, мобилен телефон и др.

И от групата на Реформаторския блок са настояли още в първия пленарен ден за широка маса, която да ползват за заседания, научи "Стандарт". Кабинетът им в предишния парламент бе на разположение на лидера на ДПС Лютви Местан и в него имаше бюро и кресла. Депутатите от Патриотичен фронт НФСБ-ВМРО също правят пълна промяна в своята стая. Патриотите са привилегировани, защото им се е паднала зала "Димитър Пешев", която навремето служеше за прием на дипломати. Секцията е от масивно дърво, креслата - също. Двете кръгли масички обаче са тесни за всички избраници. И затова там ще е необходима голяма маса. Както и допълнително столове. Още една закачалка за дрехи ще бъде внесена при патриотите.

От БСП, ГЕРБ и ДПС не са правили промени в мебелировката. В партията на Борисов харесват интериора на стаята си, но признават, че открай време им е тясна, тъй като са много депутати. Избраниците от ДПС разполагат с удобна заседателна маса. Социалистите се радват на

един от най-красивите персийски килими

в парламента. Но признават, че бюрата им не са много удобни.
Всички кресла в кулоарите са претапицирани. Но тези в стаите - не. Парламентът не е харчил разточително средства за ремонта, а само за най-належащите козметични освежавания. Както стана ясно, беше отремонтирана фасадата на Народното събрание, за да се заличат петната от хвърлени домати и яйца по време на миналогодишните протести. А вътре депутатите седнаха на прелакирани банки. Традиционно беше машинно почистена и освежена подовата настилка в парламента.

Пекат кюфтетата в нова кухня

Сменят покривки, миксери и мивки в стола

Модерно кухненско обзавеждане за двете сгради на Народното събрание ще бъде доставено до Нова година. Това става ясно от обявена обществена поръчка, чиято стойност е 92 435 лв. Според документацията става дума за доставка и монтаж на съоръжения и доставка на инвентар за нуждите на кухненски блок и бюфетите на Хранителния комплекс на Народното събрание. В описанието е отбелязано изискването "доставка и монтаж на 2 типа (вида) кухненски съоръжения и оборудване - общо 28 артикула; доставка на 5 типа (вида) кухненски инвентар, посуда и покривки/карета за маси - общо 37 артикула".
В нарочен списък са упоменати и уредите, които ще са необходими за столовата на депутатите. Миксер за сметана, белтъци и тесто, микровълнова фурна, пасатор, топла витрина, хладилник. Изброени са още хладилна витрина, машина за рязане на колбаси, два тостера и две сокоизстисквачки за фрешове. Ще бъдат подменени още шкафове и мивки.

Запознати припомниха, че кухненското оборудване не е подменяно отдавна. А в края на миналия парламент от Агенцията по храните затвориха кухнята на Хранителния комплекс към парламента, тъй като се откриха нередности. За кратко депутатите се храниха на кетъринг от външна фирма. Тогава, като председател на парламента, Михаил Миков заяви, че с "едни такива действия от Агенцията по храните малко свалят мита около прословутата ценност на депутатските кюфтета".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай