Депутати питат Горанов за "Аликс партнърс"

Депутати питат Горанов за "Аликс партнърс" | StandartNews.com

Четирима народни представители - Валери Симеонов от ПФ, Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок и Методи Андреев от ГЕРБ внасят питане към финансовия министър Владислав Горанов за "Аликс партнърс" - фирмата, изготвила доклада за КТБ.

"Създадени са сериозни съмнения, че фирмата, която се представя като дъщерна фирма на голямата фирма "Аликс партнерс" е регистрирана пет месеца преди възлагането на извършването на проверката", посочи Симеонов.

"Питаме нещо много просто - с кого сте сключили този договор? Това, което е записано в закона за банковата несъстоятелност е, че изискването от синдиците към фонда за гарантиране на влоговете е, те да сключили договор с компания ,притежаваща международен опит в разследване на банкови фалити, а не с дъщерна компания на такава компания", посочи Петър Славов.

"Как е възможно фондът за гарантиране на влоговете на 1 март да казва, че е сключил договор с една фирма, а на 7 ми март да казва , че е сключил договор с друга фирма?!", възкликна Мартин Димитров. По думите му освен доклада, публично трябва да стане и заданието към него. Освен това депутатите недоумяват защо международното разследване се е ограничило само до писането на доклад.

"Ние искаме разследването пряко да участва във връщането на парите, на принципа на всеки събран лев да получават процент", каза още Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай