Депутат от Промяната разкри защо не искат Сарафов за главен прокурор

Не е съгласен с критиките, че ПП-ДБ се намесват в съдебната власт

Депутат от Промяната разкри защо не искат Сарафов за главен прокурор | StandartNews.com

Гешев е една пешка на шахматната фигура, която беше свалена, а Гешев и Сарафов са две страни на една и съща монета. По този начин доверието в прокуратурата не се увеличава. Това заяви депутатът от "Продължаваме промяната-Демократична България" Искрен Арабаджиев пред БНТ. Той коментира избирането на Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността на главен прокурор.

През промяна в Конституцията и през Висшия съдебен съвет минава съдебната реформа. Ако имат истинско желание да го направят, трябва да опитаме с тях, прехвърли топката Арабаджиев в полето на останалите парламентарни групи в Народното събрание.

ПП-ДБ имат проект за промени в Конституцията, който ще бъде разгледан в Комисията по конституционни въпроси. Трябва да се обединим около един проект, който да бъде приет, настоя Арабаджиев.

Депутатът споделя и максимата на Христо Иванов, че ако нещо, което се прави, е правилно, то няма значение с кои гласове се е случило.

Той не е съгласен и с критиките на вицепрезидента Илияна Йотова, че ПП-ДБ се намесват в съдебната власт. Силно трябва да се орежат функциите на главния прокурор, каза народният представител.

Арабаджиев посочи, че в ПП-ДБ не се страхуват от нищо и ще изчакат резултатите от комисията по имунитетите, за да се покаже, че няма основания за сваляне на депутатските имунитети. Прокуратурата се е активизирала на база политически натиск върху Народното събрание, което иска да я реформира, изтъкна той.

Искрен Арабаджиев добави, че работата на ротационното правителство ще е много трудна. ДПС в момента нямат никаква кадрова роля в работата на правителството, уточни той.

За Бюджет 2023 и гарантирането на 3% дефицит в бюджета, Арабаджиев обясни, че процедурата по съставянето на бюджета върви и всяко едно министерство подава информация по пера към Министерството на финансите. Съвсем скоро ще бъде публикуван за обсъждане на сайта на Министерството на финансите с 3% дефицит.

Защо президентът заложи с милиард и половина по-малко приходи в Агенция "Митници", запита депутатът, критикувайки бюджета на служебното правителство. Бизнесът да работи спокойно, няма да се вдигат данъците, увери той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай