Събота,

Депутат от ПП разкри какви помощи ще получат хората за високите цени

От: Стандарт -
4519
Депутат от ПП разкри какви помощи ще получат хората за високите цени
A
A
A

Министерство на финансите си е свършило отлично работата в това да събере огромен набор от мерки  и да пресметне евентуалния им ефект, които те биха имали върху гражданите и фиска. Пакетът е на стойност над милиард и половина. В него има мерки, като например – обсъжда се отпадане на акциза на природния газ, използван като моторно гориво. Това засяга всеки гражданин, който кара колата си на газ. Тази мярка ще струва около 5,6 млн. лева на държавата, но ще подпомогне всички домакинства, които карат колата си на газ”.  Това заяви в студиото на „Здравей, България” депутатът от „Продължаваме Промяната“ Венеция Ангова, коментирайки договореното на експертния съвет, свикан от вицепремиера Асен Василев в понеделник.

Като друга мярка, свързана с горивата, тя посочи намаляване на ДДС с 9% на природния газ.

Тя спомена за още една мярка, която се обмисля - всеки човек ще има намаление "с няколко десетки стотинки" за гориво, което зарежда за месеца.

"Всеки човек, който зарежда гориво, ще има право на тази отстъпка, като обаче тази мярка все още е дискусионна", посочи тя. И допълни, че лимитът се налага, за да няма спекулации.

"Предвиждаме и инффлационна добавка за уязвимите групи - както беше с ковид добавката. За момента мярката е насочена към пенсионерите, но се обсъжда същата добавка да бъде предоставена и на семействата с деца", заяви още Ангова. Ако се приеме, тази добавка би била в размер на 60 лева.

„Така правителството ще подпомогне гражданите като им осигури отстъпка от цените на горивата”, подчерта Ангова. И допълни: „Правителството показа, че го е грижа за гражданите и бизнеса. Сега се търси най-доброто решение как да се помогне чрез инфлационни мерки”.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички