Денят на Блудницата - фатален за кабинета

Борисов с 7 варианта за оставка, целта му е вотът на БСП да не мине

Денят на Блудницата - фатален за кабинета | StandartNews.com
  • След трите министерски оставки коалицията се заинати: оставаме до края на мандата
  • Борисов с 7 варианта за оставка, целта му е вотът на БСП да не мине

Кабинетът си отива. Кабинетът остава. Махалото полетя в двете крайности за по-малко от 12 часа. В сряда държавата заспа с оставките на тримата най-успешни министри - Емил Караниколов, Владислав Горанов и Младен Маринов. За да се събуди в четвъртък с контрановината: оставките са замразени. Те ще се обсъждат след гласуването на вота на недоверие във вторник, 21 юли. Коалицията на ГЕРБ и Патриотите ще се бори да изкара пълния си мандат.
Случайно или не, по ирония на съдбата бъдещето на кабинета и Борисов ще се реши в Деня на Блудницата - 22 юли, когато църквата почита Мария Магдалена. За едни тя си остава грешница, независимо че се е покаяла. За други тя е светицата, пред която първо се явил възкръсналия Христос. По същия начин едни виждат в деня Х след вота края на кабинета "Борисов" 3, а други - неговото възкресение за живот до редовните избори напролет.
Какво се случи? След 8 дни протести, включително до кръв и бой, в сряда и в четвъртък Борисов направи няколко важни срещи. Първата бе с ключови министри и кмета на Варна Иван Портник, втората - с координаторите на ГЕРБ. След тях стана ясно, че ГЕРБ обсъжда варианти за нов кабинет без Борисов и че координаторите настояли за оставките на Караниколов, Горанов и Маринов, за да се разграничи ГЕРБ от ДПС. В държавата се въртели слухове, че тримата били свързани с Движението и с депутата Делян Пеевски, затова трябвало да си отидат - за да докаже ГЕРБ, че няма нищо общо с това. Как Борисов обяснява в петък пред евролидерите, че уволнява финансиста, който вкара България в чакалнята за еврото, топ полицая, който не позволи кървави протести и икономиста, който пази страната ни да не потъне в корона блатото, не е ясно. Ясно е само, че притиснат от виковете "мутри" на президента Румен Радев, от щурмовете на градската десница в "Росенец" и на жълтите павета и от крясъците на БСП, премиерът е готов на най-рискови ходове. Доказа го срещата в четвъртък на Коалиционния съвет, който приключи сякаш напук на всички протестиращи. Кабинетът ще изкара мандата си докрай, обявиха партньорите Бойко Борисов, Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. И обещаха първо да мобилизират всички сили, за да отхвърлят вота, внесен от БСП. А след това да направят основен ремонт на кабинета.
Най-малко 6 варианта за властта и състава на кабинета обсъждаше в последните дни Борисов с ГЕРБ, научи "Стандарт". Пет от тях са за нов кабинет, в който премиера няма да се казва Борисов.
Първият вариант предвижда подаване на оставка на правителството, назначаване на служебен кабинет и провеждане на предсрочни избори. Той обаче е най-рисков за управляващите, въпреки че според социологията ГЕРБ няма да загуби депутати. Рисков е по две причини: големите енергийни проекти на страната са заложени на картата на стабилността. Без нея, провалът им се вижда. Втората причина е политическа. ГЕРБ очаква краен реваншизъм от страна на служебния кабинет на Румен Радев. „Служебно правителство - абсурд. Тогава протестът ще се замени с наш протест", категоричен бе в четвъртък Борисов, който за няколко часа смени образа си - от смирения човек, готов да отговори на справедливите социални искания до боеца партиец, който няма да се остави пак да го свалят с протести.
Вторият вариант е назначаване на преходно експертно правителство за довършване на мандата с нови министри и нов премиер след преодоляване на вота на недоверие. Дебатите по него ще са на извънредно заседание в понеделник, гласуването ще е във вторник. Идеята е депутатите от мнозинството да натиснат копчето "въздържал се" и така да самосвалят кабинета. След което президентът ще връчи мандат първо на най-голямата парламентарна сила - ГЕРБ. И именно тя ще лансира експертното правителство. Завъртя се дори име на премиер. Политологът Румяна Коларова заяви, че в коридорите на властта се обсъжда гуверньорът Димитър Радев.
Третият вариант предвижда смяна на всички министри, излизане на премиера Борисов в отпуск до края на мандата и изпълняване на длъжността премиер от вицепремиер. Рискът обаче в този случай е ситуацията да остане нестабилна.
Четвъртият вариант предвижда преодоляване на вота на недоверие и съставяне на кабинет с мандата на ГЕРБ, но без участието на Борисов. Идеята включва министри и на протестиращите партии, за да се успокоят площадите.
Петият вариант е преодоляване на вота, самосваляне на правителството чрез вот на доверие, в който ГЕРБ не участва. При завъртане на парламентарната рулетка за мандат, партията на Борисов се отказва от властта. Но настоява до последно мандатът да се поеме от БСП с премиер Корнелия Нинова.
След Коалиционния съвет в четвъртък сутринта се очерта и още един, шести вариант. При него ГЕРБ и Патриотите преодоляват вота на недоверие. След което обявяват, че имат пълното основание да довършат мандата си с премиер Бойко Борисов. За да успокои улиците обаче той прави кардинален ремонт на кабинета, при който подменя всички или почти всички министри. Разбира се, обсъден бил и един седми резервен план. След предоляване на вота Борисов гордо дава оставка с думите: бих ви за победен път, но щом не ме искате, с чувство на изпълнен дълг си отивам. Но в ГЕРБ го смятат за пораженчески и не искат да окуражават лидера си за него.
След срещата с Патриотите обаче възможните варианти останаха само два. Назова ги Красимир Каракачанов. Първият е втори кабинет с мандат на ГЕРБ с или без премиер Борисов. А вторият - нови избори.
Окончателното решение ще бъде взето след завръщането на премиера Борисов от Брюксел, където за първи път от коронакризата ще има присъствено заседание на Съвета на ЕС. Борисов ще се види с всички евролидери и ще сондира както мнението им така и най-вече подкрепата им за България. Особено на трима души - на Орбан и Курц, за спасяването на енергийните проекти. И на Меркел - за политическите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай