Денков разкри на кметовете големия капан. Предупреждението

Каза как ще се действа при бедствени ситуации

Денков разкри на кметовете големия капан. Предупреждението | StandartNews.com

Източник: БГНЕС

Едни от ясните дефицити, които ние сме идентифицирали, още когато имахме предизборна кампания, когато обсъждахме какво искаме да направим за България и когато правихме управленската програма е, че за разлика от всички останали европейски страни, в България през последните 10 – 15 г. неравенството се увеличаваше значително. Това заяви премиерът акад. Николай Денков по време на Встъпителната конференция за кметовете и председатели на общински съвети за мандат 2023 – 2027 г., организирана от Националното сдружение на общините в България, цитиран от БГНЕС.

„Една от политиките, които министър Василев – и аз съм напълно съгласен с нея, прокарваме с всеки един бюджет, който той подготвя, е свързана с това да се опитаме от една страна да обезпечим доходите, особено когато има тежка инфлация, от нея страдат хората с най-ниски доходи, но от друга страна да намалим и това неравенство“, каза премиерът.

Той посочи, че именно затова правителството подкрепи увеличаването на минималната работна заплата в тези сериозни размери, затова подкрепя увеличението на пенсиите няколко години поред, включително и през 2024 г. с 11%.

По думите му всичко това създава напрежение, но „това е, за да се опитаме в сравнително кратки темпове да компенсираме дефицити, които сме натрупали отново за повече от 10 г.“.

„Един от триковете, които използвахме, е да се задели един ресурс, успоредно с това да се направи анализ къде са най-големите дефицити и една от първите ни задачи в първите дни на януари е да погледнем всички системи как изглеждат на практика“, отбеляза Денков и поясни, че така ще стане ясно къде действително има изоставане, което е абсолютно неприемливо.

Министър-председателят обясни и защо това не може да се направи в момента.

„Заради местните избори ние нямаме приети данъчните закони. Като нямаме приети данъчните закони, не можем да изчислим приходите. Като не можем да изчислим приходите, не можем да направим точните разходи. Ние отново трябва да наваксваме с проблем, който е заварен“, подчерта той и допълни, че това, което може да се направи, е да го решат по най-добрия възможен начин, като уточни, че „тези от данъчните закони, които действително ще увеличат приходите, които не са толкова спорни, трябва да ги отстоим в Народното събрание“.

Премиерът Николай Денков посочи големият капан пред кметовете и отправи призив към местната власт във връзка с инвестиционните проекти по приоритети и направления/обекти за целено финансиране от държавния бюджет.

„Много е важно да пресечете емисарите. Не е тяхна работа да бъдат вносители на вашите проекти. Това са вашите проекти и ще има процедура и вие ще можете да си ги внесете като вносители на тези проекти“, каза той.

Денков, обаче, е категоричен, че част от общинските проекти изглеждат добри, но част от тях изглеждат безобразни по отношение на начина, по който са оценени. „Това, което ние ще направим, е да дадем прозрачност за това какви са проектите, как върви тяхното изпълнение, какви са сумите, които са заложени за отделните дейности, така че молбата ми е, погледнете си проектите с ясното съзнание, че те ще бъдат видими през цялото време и като заявка, и като изпълнение, и, както се казва, ако има срам, този срам ще си го носите и вие“, призова той.

Премиерът посочи, че действително е важно как ще бъде използвана тази възможност, така че тя да не се опорочи.

„Амбицията, която имахме вчера с министър Василев, с министър Цеков, е програмата да се надгради, тя може да стане и по-мащабна, ако бъде успешна. Дали ще бъде успешна зависи от това, което ние, вие в НС ще направим през следващите дни, и след това вие през следващите седмици“, заключи Денков.

План за действие при кризисни ситуации ще бъде обсъден на среща между трите електроразпределителните дружества, сдружението на общините и енергийния министър, обяви още премиерът акад. Николай Денков на Встъпителната конференция за кметовете и председатели на общински съвети за мандат 2023 – 2027 г., организирана от Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ) в София.

Срещата, на която ще бъде обсъден план за действие при кризисни ситуации, се свиква след бедствената метерологична ситуация в края на ноември.

Трябва да спрем да си прехвърляме работата и да разберем, че проблемите са общи, изтъкна акад. Денков.

Той заяви, че всяко от електроразпределителните дружества е подготвило доклад за проблемите, довели до забавяне. В момента те подготвят обобщен доклд и ще направят среща със сдружението на общините, така че да разкажете вие какво сте видели. Това ще бъде планът за действие да се подготвим по-добре за следващият път, каза акад. Денков.

По думите на премиера забавянето при бедствената ситуация в края на ноември не е прецедент, като подобни ситуации е имало и назад в годините. Акад. Денков посочи, че задача на енергийния министър е да се вземат превантивни мерки. Той заяви, че на среща с него могат да бъдат обсъдени ключовите стъпки.

Нямаше възможности за пренасочване на техника, посочи още премиерът и отбеляза, че някои от упреците за забавяне са основателни, тъй като е нямало приоритетизация.

Това, което зависи от нас като правителство, ще ви бъдем партньори, колкото и трудно да може да бъде заради сложната политическа ситуация, се обърна той към представителите на местната власт.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай