Денков проговори за войната с Радев, ще има ли импийчмънт

Президентът многократно излиза извън правомощията, признава премиерът

Денков проговори за войната с Радев, ще има ли импийчмънт | StandartNews.com

Премиерът Николай Денков изрази неудовлетворението на изпълнителната власт от атаките, които тя получава от президента Румен Радев. В същото време Денков смята, че на дневен ред не стои въпросът дали да се поиска импийчмънт на държавния глава.

Президентът многократно излиза извън правомощията, признава премиерът, но според него една процедура по импийчмънт бе отнела обществена енергия, време и сили, а има много по-важни проблеми за решаване. В този смисъл Денков не вижда смисъл изобщо въпросът да се повдига, а и не знае някой да го прави сериозно.

Няма конфликт между мен и президента, а имаше дълги месеци залпове от едната страна към другата, обясни Денков на искане да коментира снимката си с президента Румен Радев на благотворителния футболен мач по-рано тази седмица. Има проблеми, по които трябва и можем да работим заедно. Имаме да вършим работа заедно, коментира Денков и допълни, че вече е постигнат прелом и това ще се случи.

Според премиера дебатът кой ще е националния празник на страната трябва да се проведе в Народното събрание и трябва да се чуят наистина мненията на историците, а и историческата истина, тъй като в обществото циркулират доста неистини за самата дата 3 март. Никой няма намерение да отменя празника 3 март с предложението за национален празник 24 май, увери Денков.

Увеличението на пенсиите ще бъде по швейцарското правило, а увеличението на минималната работна заплата ще е до 933 лв., потвърди премиерът Николай Денков. Консенсус по първото има, а решението за МРЗ се взима от Народното събрание. Въпрос е на дискусия дали ще се променят осигуровките, а Денков препрати въпросите към министъра на финансите.

Дали ще има коледни добавки за пенсионерите, Денков беше уклончив, заявявайки мнението си, че всички добавки са всъщност политически актив и е въпрос на спестени средства в бюджета през годината, а парите пенсионерите трябва да си ги получават в рамките на годината.

Бюджет ще бъде внесен навреме, той ще бъде добре балансиран, но конкретиката се решава от Министерството на финансите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай