Денков притисна министри, иска мерки срещу насилието

За пореден път хората в България са гневни и имат основание

Денков притисна министри, иска мерки срещу насилието | StandartNews.com

За пореден път хората в България са гневни и имат основание, защото сме свидетели на още едно садистично действие, което е останало незабелязано от правосъдната система. Това заяви премиерът Николай Денков в началото на днешното редовно правителствено заседание.

"Шокиращо е както безразличието към чуждата болка от длъжностни лица, така и гласовете на подкрепа, макар и редки към това престъпно деяние, които се появиха през последните дни. Време е всеки от нас да поеме своята роля и отговорност, за да пресечем настъплението на агресията и болката в нашия живот", допълни премиерът.

Той съобщи, че възлага на министрите на правосъдието, на вътрешните работи, на труда и социалната политика и на образованието и науката да прегледат през следващата една седмица това, което не работи в техните системи и да предложат промени, за да се прекрати тази негативна тенденция. Те ще трябва да отбележат и мерките, които не са само в областта на правителството и които засягат и другите институции.

Денков очаква силите на реда да използват сила тогава и само тогава, когато е абсолютно необходимо, а през останалото време да са сила на доброто. Който не разбира разликата, няма място в системата на вътрешните работи, добави той.

Премиерът призова народните представители да приемат правилните закони, които защитават жертвите и не оставят вратички за измъкване на насилниците.

"Призовавам правосъдната система, прокурорите и съдиите да използват правомощията си, за да защитават жертвите, а не насилниците, защото хората искат правосъдие, а не апатия и безразличие към човешката болка. Родители и учители, от вашия личен пример зависи какви ще израснат нашите деца. Училището е място, колкото за образование, толкова и за възпитание", посочи Николай Денков.

Той се обърна и към медиите и популярните личности в социалните мрежи, че могат да помогнат много като показват красивото и доброто и не рекламират насилието.

"Колеги политици, нямаме право да се възмущаваме от проявите на насилие, ако ние публично се държим като агресивни насилници. За жалост напоследък това се случва много често. Нека и ние дадем положителния пример, който се очаква от нас", допълни премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай