Денков и Габриел с голям жест към новата българска еврокомисарка

Съветът на ЕС назначи Илиана Иванова за нов еврокомисар от България на 19 септември

Денков и Габриел с голям жест към новата българска еврокомисарка | StandartNews.com

Премиерът Николай Денков и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел ще се срещнат с комисаря по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова на 28 септември (четвъртък), съобщиха от правителствената информационна служба.

Това е първата официална визита в страната на Илиана Иванова след встъпването ѝ в длъжност като член на Европейската комисия (ЕК) от България.

След срещата министър-председателят, вицепремиерът и европейският комисар ще направят съвместно изявление.

Съветът на Европейския съюз (ЕС) назначи Илиана Иванова за нов еврокомисар от България на 19 септември. Назначението ѝ е по общо съгласие с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Назначението следва оставката на Мария Габриел като еврокомисар и е за остатъка от мандата на ЕК до 31 октомври 2024 г. Иванова бе подкрепена от огромно мнозинство в Европейския парламент (ЕП), след като премина успешно изслушване пред две парламентарни комисии. До назначаването ѝ за еврокомисар Иванова бе българският представител в Европейската сметна палата в Люксембург, а преди това - евродепутат от ГЕРБ/ЕНП.

В едно от първите си интервюта на новия пост Илиана Иванова даде висока оценка за своите предшественици Меглена Кунева, Кристалина Георгиева и Мария Габриел. Тя изрази очакване да продължи техния път в достойното представяне на България в ЕК. По нейните думи предизвикателствата пред нея са много, като едно от тях е нуждата ЕС да чува хората и да говори с тях на разбираем език.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай