Демократична България напъват за ново управление, къде е уловката

Зимата няма да е лека, не само заради „самопричинените ни кризи“

Демократична България напъват за ново управление, къде е уловката | StandartNews.com

„Демократична България“ искат да се сформира ново правителство още с мандата на „Продължаваме промяната“, тъй като липсата на функциониращ парламент в страната ще преустанови и възможността за законодателна и контролираща дейност. Това стана ясно от изявление на депутатката Елисавета Белобрадова.

Тя посочи, че още от миналия парламент „Демократична България“ е твърдо против „тази абсолютно безпрецедентна върволица от избори“ заради „ужасяващото усещане на хората за липса на сигурност“ и заради липсата на парламент, която означава "абсолютна липса на законодателна дейност и пълна липса на контрол на изпълнителната власт – двете основополагащи функции на Народното събрание".

По думите й, най-належащи в момента са Планът за възстановяване и устойчивост, който „трябва да бъде довършен от този екип на тези министерства, защото те са започнали изработването на тези програми“, и около 20-ина закона, които трябва да минат до края на септември. „Не минат ли до края на септември, ние изпадаме в изключително критична ситуация. И проблемът тук е, че липсата на парламент може да ни постави в положение, от което много, много трудно ще излезем впоследствие“, каза още тя.

Белобрадова очаква, че зимата няма да е лека, не само заради „самопричинените ни кризи“, но и заради международната обстановка, чиито последици усещат всички държави – войната в Украйна, инфлацията, растящите цени на горивата и тока, дефицита на стоки и други. „Отново да изпаднем в безвремието на служебното правителство е нещо, което лично за мен е изключително рисковано“, каза тя.

Според народната представителка, почти всички парламентарно представени партии осъзнават, че не трябва да има избори. „Демократична България“ обаче не е склонна да се коалира с ГЕРБ. „Така е честно и почтено и в това вярваме. Не съм сигурна, че ГЕРБ са готови или изобщо занапред ще бъдат някога готови, за да можем въобще да работим в каквато и да било коалиция с тях, защото и самите избиратели ни изпратиха в Народното събрание да поправим дългосрочните щети, които те нанесоха като политическа сила", обясни тя. 

„От друга страна, евроатлантическата ориентация ще става все по-важна, особено ако се стигне до предсрочни избори и когато започне да става все по-сериозно влиянието на партии, които се опитват да извадят България от позицията, в която се намира. Както каза г-н Христо Иванов, в парламента никой в момента няма план, с изключение на г-н Костадин Костадинов. Г-н Костадинов има план, но той изцяло противоречи на философията на повечето политически сили в парламента. Поради тази и много други причини разбирам изказването на г-н Бойко Борисов, но се надявам, че той има какво друго да каже за бъдещето, освен евроатлантическата си нагласа", допълни депутатът.

Белобрадова коментира и вдигането на ветото върху преговорите на Република Северна Македония (РСМ) с Европейския съюз (ЕС). Според нея ЕС има нужда от разширяване, България има нужда да остане силен и равноправен член на Алианса, а европейското членството на РСМ е „единственият шанс ние да станем истински най-близки държави и най-близки съседи“. Затова според нея въпросът не може да бъде нито партиен, нито коалиционен.

„Дори да имахме изцяло съгласие в самата ни коалиция, щяхме да търсим подкрепа за този въпрос и извън нея. Този въпрос трябваше да мине с абсолютно единодушие, защото е абсолютно безспорно, че така нареченото френско предложение покрива всички наши изисквания“, допълни Белобрадова.

Според нея, партиите, които са гласували против предложението, нямат реални аргументи срещу него, а са го използвали за популизъм – „за да се събере вотът на хората, които не са запознати с целия процес, и да се употребят за пореден път думите „национален интерес“, каза народният представител. Тя благодари на политическите сили, които са подкрепили това „най-сетне държавническо решение“, и на изпълнителната власт, която е проправила пътя към него. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай