Делян Добрев хвана два капана на кабинета. Къде отидоха 1 млрд. лв.?

Разкри скандални случаи

Делян Добрев хвана два капана на кабинета. Къде отидоха 1 млрд. лв.? | StandartNews.com

Два капана на кабинета „Денков” разкри във Велико Търново депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Той заяви, че има две теми, по които кабинета Денков/Габриел могат да действат срещу националния интерес.

Първата тема се отнасяше до решението на Министерството на енергетиката да прехвърли всички свободни средства от сектора в бюджета, което според него бе незаконно. Той изрази загрижеността си, че това ще доведе до декапитализиране на Българската електроенергийна компания (БЕХ), която вече има отрицателен капитал в размер на над 1 милиард лева. Добрев подчерта, че проблемът не е само в наличието на пари, а във факта, че БЕХ ще бъде поставена под риск от фалит според Търговския регистър.

Втората тема, което Добрев повдигна, беше свързана със създаването на Института за стратегически анализи и прогнози, което включваше преместването и закриването на агенцията, която не беше загубила нито един арбитражен случай през последните 20 години. Той посочи, че в момента има два открити арбитражни случая на стойност 2 милиарда лева, като единият от тях е свързан с ЧЕЗ.

Добрев изрази възмущение, защо държавата се отказва да се занимае с делата, струващи над 2 милиарда лева, и защо се застрашават или умишлено се нанася вреда на интересите на България. Той предложи да се отправят сигнали до компетентните органи, тъй като считаше, че се нарушава националният интерес.

Добрев също така добави, че разходите се отлагат и че няма да се използват парите от Плана за възстановяване и устойчивост, тъй като трябва да бъдат включени в разходната част на бюджета и за да бъдат използвани с лихва от 3%, се извършват различни манипулации. Той изрази надежда, че Министерството на финансите ще предприеме разумни стъпки за намаляване на разходите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай