ДБГ решава за правителството с референдум

ДБГ решава за правителството с референдум | StandartNews.com

София. Членовете на движение България на гражданите ще решат на вътрешнопартиен референдум дали формацията да участва в правителството и в каква коалиция. Въпросите са:

1. Съгласни ли сте Реформаторският блок да участва в коалиционно правителство в рамките на новоизбрания парламент?

2. Кои от партиите и коалициите в настоящия парламент приемате за коалиционни партньори?

При вторият въпрос е възможен повече от един отговор – ГЕРБ, ПФ, ББЦ, АБВ. Изключени са партиите, подкрепяли кабинета "Орешарски", за които Реформаторският блок в четвъртък изрично излезе с декларация, че не може да води разговори с тях.

Референдумът ще се проведе от 14 до 17 октомври на специално създадена онлайн платформа, достъпна само за членове на партията. Те ще получат уникален номер за достъп до системата за гласуване, а резултатите от вота ще бъде обявен в края на седмицата.

Друго важно решение, взето на днешното заседание на ръководството на ДБГ е Димитър Танев да бъде представителят на партията в преговорния екип на Реформаторския блок. Танев е член на Изпълнителния съвет на ДБГ и беше избран на 5 октомври за народен представител от 27 МИР Стара Загора.

"Движение България на гражданите" гласува и кои лица ще попълнят квотата на партията в Гражданския съвет на блока, тъй като част от досегашните бяха избрани за народни представители. Това са Димитър Тучков, Настимир Ананиев и Антони Тренчев. Първото заседание на Гражданския съвет след изборите е днес следобед.

Ръководството на движението обсъди и ситуацията с преразпределението на мандатите от ЦИК. По повод избора на т.нар. бат' Сали Изпълнителният съвет на ДБГ счита, че народните представители трябва да са достойни хора и партиите, когато предлагат кандидати в листите си, трябва да са отговорни. Затова от ДБГ заявяват, че ще работят за реформа в Изборния кодекс, така че представителството на гражданите в парламента да е справедливо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай