ДБ с ключово решение за третия мандат. Кого ще предложи за премиер

С ДБ и БСП червени линии няма, заяви Станислав Балабанов от ИТН

ДБ с ключово решение за третия мандат. Кого ще предложи за премиер | StandartNews.com

Правителство от третия опит, но с премиер на "Продължаваме промяната" ще предложи "Демократична България", ако президентът им даде третия мандат. 

"Естествено е, че "Продължаваме промяната" като най-голямата политическа сила ще има водеща роля във формирането на правителство. Включително и премиерът трябва да е на "Продължаваме промяната", смята Атанас Славов от "Демократична България".

По думите му все още не е обсъждано в политически формат и лидерски формат името на бъдещия премиер, но това което е сигурно, че "Продължаваме промяната" ще имат думата за това кой ще е премиерът. 

На подкрепа са готови и от ИТН, но при едно условие. 

"С ДБ и БСП червени линии няма. С "Продължаваме промяната" червената линия, е че повече Кирил Петков и Асен Василев по никакъв повод, начин и възможност не трябва да бъдат министър-председатели или кандидати за премиери", категоричен бе Станислав Балабанов от ИТН, цитира България Он Еър.

Той не даде категоричен отговор дали партията би подкрепила участието на Кирил Петков и Асен Василев в потенциален Министерски съвет, тъй като "евентуален кабинет на "Демократична България" ще заложи на познатата програма, написана за кабинета "Василев", но ще обсъжда и с ИТН". Балабанов допусна и хипотезата третият проучвателен мандат да отиде при тях. 

"Ще разговаряме и с "Продължаваме промяната", въпреки че в момента Кирил Петков на изпроводяк си прави кризисен пиар. Изключвайки го, можем да водим разговори. По никакъв начин няма да се съгласим с налагането на конкретни личности в регулатори. Важно е да намерим общи усилия за приемането на редицата законопроекти, които трябва да гарантират парите от Европа", констатира той. 

Оказва се, че левицата също е готова да реди кабинет. 

"На България ѝ е необходим редовен кабинет, защото трябва да се приемат редица закони. Ние ще разговаряме с всички коалиционни партньори. Не сме коментирали кой ще се издигне за премиер, ако мандатът дойде при нас", каза Филип Попов от БСП. 

Опозицията остава категорична – необходими са нови избори. 

"Ако се сформира правителство с третия мандат, старите партньори в новата коалиция си поставят срок на управление до местните избори догодина", обобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай