Дават по 310 лв. за дете до 2 години

Дават по 310 лв. за дете до 2 години  | StandartNews.com

София. Обезщетението за гледане на дете до 2-годишна възраст да се увеличи от 240 на 310 лв. Това предложение приеха на първо четене днес депутатите.

Промените са залегнали в два проектозакона за промени на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2013 г. Единият законопроект е внесен от Светлана Ангелова от ГЕРБ и група народни представители, а другият е внесен от Сергей Станишев от Коалиция за България и група народни представители. И двете предложения са за увеличение на обезщетението за отглеждане на малко дете до навършването на двугодишна възраст от 240 на 310 лв. ГЕРБ предлагат увеличението да стане от 1 юли тази година, а от Коалиция за България предлагат срокът на действие на увеличението да е от 1 октомври.

Депутатите гласуваха за двата законопроекта, като между първо и второ четене ще бъде обсъдено от кога увеличението да влезе в сила – от юли или от октомври.

С приемането на законопроектите приключи днешното заседание на Народното събрание. Председателят на парламента Михаил Миков заяви, че утре няма да има парламентарен контрол. Такъв ще бъде проведен на 7 юни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай