Дават първите заеми по плана "Юнкер"

Дават първите заеми по плана "Юнкер" | StandartNews.com

Първите български банки, които са сключили споразумения за отпускане на изгодни кредити на бизнеса от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), добил гражданственост като плана "Юнкер", вече дават заеми за малки и средни предприятия. Три банки засега са сключили гаранционни споразумения за разпределяне на парите за иновативни проекти по механизма за гарантиране InnovFin, както е работното наименование на инициативата.

Това са СИБАНК, която ще разпределя 100 млн. евро на малки и средни предприятия за иновативни проекти, Райфайзенбанк с 35 млн. за производства с висока добавена стойност, и групата ПроКредит, която ще разпределя 20 млн. евро за бизнеса в Гърция, като процесът ще бъде управляван от българската дъщерна банка ПроКредит България. Към 16 май 2016 г. клиенти на Райфайзенбанк България - малки и средни фирми, вече са получили близо 2 млн. евро по 6 иновативни проекта. СИБАНК към момента все още не работи по InnovFin, но към края на март 2016 г. вече е финансирала 200 проекта за 36 млн. евро по друга важна програма на ЕК - COSME, съобщи за Стандарт д-р Кирил Величков, шеф на управление "Европейски проекти и финансови институции" в банката. Интересът към механизма на ЕФСИ постепенно набира скорост, а проектите нарастват с всеки изминал ден, твърдят банкери, запознати с европейското финансиране. Подписаното споразумение с ПроКредит реално е първата трансакция в рамките на InnovFin в Гърция, каза при подписването в Солун Борислав Костадинов, член на Управителния съвет на ПроКредит Холдинг.

Планът "Юнкер" ще мобилизира 315 млрд. евро за проекти в държавите от ЕС, които носят възвръщаемост. Като към 9 май 2016 г. 82,1 млрд. евро от тях вече се използват за реализиране на проекти в Европа.

Какви са възможностите за финансиране на български проекти по плана "Юнкер" и как българският бизнес може да получи средства по инструмента, ще дискутират представители на властта и компаниите на десетата национална дискусия от кампанията "Да! На българската икономика", организирана от в. "Стандарт" и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Тя ще се проведе на 3 юни в хотел "Маринела", София.

Сред потвърдилите участие са зам.-председателят на ЕК с ресор "Бюджет и човешки ресурси" Кристалина Георгиева, зам.-директорът на Европейския фонд за стратегически нвестиции Илияна Цанова, която ще се включи с връзка от Лондон, вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева, министрите на финансите Владислав Горанов и на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай