Събота,

Дават 680 млн. евро за влакове

От: Администратор -
2230
Дават 680 млн. евро за влакове
A
A
A

Има предвидени близо 680 млн. евро по новата ОП "Транспорт" железопътната инфраструктура, обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на Пети дискусионен форум "Строителството през 2016 г."

320 млн. евро от тях ще са за модернизацията изцяло на линията до Бургас. Надявам се да се намери механизъм, тъй като това са големи усилия. По отношение на пътните проекти, успяхме да сключим договорите за безвъзмездна помощ", каза още  Московски.

"Тези срещи дават възможност да бизнеса и държавните институции да обменят опит. През новия програмен период ще се приложи натрупаният такъв. Към момента екипите, които управляват оперативната програма ще се справят с предизвикателствата, които има до 2020 година и всички проекти ще бъдат реализирани с необходимото качество и в срок. Изминалият програмен период вдигна високо летвата за изпълнение на проектите", обясни Московски. По думите му, все още не е допусната загуба на средства. "Разплатени са към бенефициентите над 1,6 млрд. евро. Възстановените по програмата са над 1 млрд. евро", уточни Московски, цитиран от "Фокус".

Московски е скептично настроен за бюджета за жп проектите. "Към 2015 година трябва да завържат 3 основни големи жп проекта. Има голяма динамика и в строителството, и в разплащанията, и в сертифицирането. Има риск проектите да останат за другата година. Това са неща, които се считат, че няма да нанесат огромна финансова щета. Ще бъдат завършени още през първата половина на 2016 година.

В рамките на оста по жп инфраструктура имаме предвидени близо 680 млн. евро, като 320 млн. евро ще са за модернизацията изцяло на линията до Бургас. По "Свързана Европа" процентът на съфинансиране е различен от този по ОП "Транспорт". Надявам се да се намери механизъм, тъй като това са големи усилия. По отношение на пътните проекти, успяхме да сключим договорите за безвъзмездна помощ", каза още Ивайло Московски.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички