Държавният заем ще е до 4.4 млрд. лева

Държавният заем ще е до 4.4 млрд. лева | StandartNews.com

София. "Държавният заем, който ще бъде изтеглен, ще е до 4,4 млрд. лева, както е предвидено в бюджета", заяви заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев пред НоваТВ.

По думите му с новия дълг ще връщаме стария.

"Първият закон, който направихме с Делян Пеевски е факт. Готвим още законопроекти."

Народният представител от ДПС допълни, че законопроектите ще са свързани с антимонополни мерки и такива за защита на потребителите. Цонев поясни, че няма представа дали Пеевски ще идва в Народното събрание.

По повод напрежението покрай тазгодишната компания за изкупуване на тютюна, Цонев каза, че ще бъдат внесени законови поправки, които ще възсатновят статута на държавните оценители на качеството, за да имат частните конкуренция. Той допълни, че след негова телевизионна изява на 6 януари, на 8-ми КЗК се е самосезирала за проверка дали няма картелно споразумение между шестте големи изкупвачи на суровината.

Председателят на бюджетната комисия смята, че трябва държавата да контролира изкупуването на тютюна, защото от него се прави акцизна стока, а и създава зависимост. Така че и по медицински, и по икономически причини държавата трябва да осъществява контрола, аргументира се депутатът от ДПС.

"Поредната лъжа е, че ще забраним продажбите на цигари освен на определени за това места. Няма такъв законопроект", категоричен беше Йордан Цонев. Според него е имало идеи за по-строг контрол на местата, където се извършва търговия с тях, но и тя е отпаднала, защото няма готовност за това.

Цонев беше категоричен, че новото правителство не увеличава държавния дълг, въпреки, че ще вземе нов заем от 4.4 млрд. лева. "С него се връщат стари заеми, чиито падежи изтичат. ГЕРБ заблудиха в края на миналата година, че с взетите 1 млрд. ще харчим безугледно. В момента обаче държавният дълг е 14.1 млрд. лева, докато когато ГЕРБ сдаде властта през февруари, беше 14.4 млрд", уточни председателят на комисията по бюджет и финанси.

Според Цонев в ДПС няма страх да се вземе позиция по иминутита на Сидеров и подобно решение ще бъде подкрепено, ако има достатъчно доказателства за вината му. "Нямаме страх заради квороума, позицията на ДПС към "Атака" винаги е била една и съща, че покрепят кворума е тяхно решение", каза още депутатът.

В отговор на въпрос, откъде Сидеров има пари, за да поддържа доста луксозен начин на живот, Цонев каза, че не е личен счетоводител на лидера на "Атака" и от тези неща трябва да се интересуват съответните органи. "Аз съм направил закон за публичността на доходите. Ако нямах толкова работа, щях да се замисля по този въпрос", уточни председателят на комисията по бюджет и финанси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай