Дариткова: Защо БСП толерират дарения?

"А в същото време са против тези на фирми?", запита шефът на парламентарната група на ГЕРБ

Дариткова: Защо БСП толерират дарения? | StandartNews.com

„Правителството предложи субсидия от 1 лв. с оглед обществените очаквания“. Това заяви в "Здравей България" по Нова телевизия председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. Тя припомни, че над 2,5 млн. българи са се произнесли, че искат 1 лв. субсидия. „В рамките на този законопроект всяка партия внесе своите предложения“, уточни Дариткова.

“Освен ДПС, които предложиха нула лева никоя политическа сила не предложи друга субсидия. В рамките на тази година ще анализираме дали с 1 лв. могат да функционират политическите партии. Ние поканихме ДПС и те дойдоха в ПГ на ГЕРБ и обсъдихме субсидията да бъде все пак 1 лев, а не нула и да се възстанови финансирането от юридически лица, което съществуваше до 2009 г. ", уточни Дариткова.

На въпрос защо с ДПС са се разбрали, а не са отишли на разговорите с БСП Дариткова каза, че социалистите са ги поканили само на среща, за да водят пазарлъци. „Срещнахме се с ДПС след като видяхме техните законодателните предложения“, уточни лидерът на ПГ на ГЕРБ.

В коментар на думите на Крум Зарков от БСП, че това е атентат към демокрацията Дариткова каза, че демокрация означава народовластие. „След като народът се произнесе на референдум не виждам заплаха. Защо БСП са изключително толерантни към финансиране от малоимотни граждани, а е против официалното финансиране от фирми“, попита председателката на групата на ГЕРБ.

Водещата припомни, че в САЩ Хилъри Клинтън е върнала дарение от Дарина Павлова и попита дали ще има списъци в партиите на фирми или лица, от които е забранено да се получават дарения. „В закона се изисква при големи суми да се посочва източника на средствата. Отговорността ще бъде на политическата партия дали да приеме едно дарение или не“, уточни Дариткова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай