ДАНС закова Живко Коцев. Половин година го следят (ОБЗОР)

Търсят ведиозаписи от финансовото министерство

ДАНС закова Живко Коцев. Половин година го следят (ОБЗОР) | StandartNews.com

ДАНС закова бившия главен секретар на МВР Живко Коцев. 

Привлечените като контрабандисти Марин и Стефан Димитрови са поддържали връзки с бившия вече главен секретар на МВР Живко Коцев от времето му като шеф на ОДМВР София. Димитрови оказват влияние на разпределението на ръководни постове в МВР за целите на престъпната им дейност. Това шокирашо признание направи шефът на ДАНС Пламен Тончев  пред парламентарната комисия за корупция в Агенция "Митници". 

ВИЖ ОЩЕ: ДАНС проговори! Шокиращи подробности за Живко Коцев, Рашков и Паскал

Шефът на ДАНС изброи имената на митнически служители - от настоящия и предишни моменти, свързани с разработки на канали на контрабандни и акцизни стоки. Към тези канали е действал и Паскал, ползвал се с протекции на настоящи и бивши служители от съдебната власт, поради което работата по разкриването на изградената от него престъпна схема е силно затруднена. 

Свидетел заявява, че животът му е в опасност, ако направи пълни разкрития. По данни на ДАНС Никола Николов-Паскал работи с гражданин на Турция, който може да осигури безпрепятствено преминаване през ГКПП Лесово и Капитан Андреево на всякакъв вид стоки, включително и нелегални цигари наркотици. 

Шефът на ДАНС изтъкна, че е имало установени "доверителни отношения" между Петя Банкова и Стефан Димитров. Същият е "предоставял дарове на паркинга на Народното събрание". 

Пламен Тончев изтъкна, че операцията срещу Паскал е започнала преди 8 месеца, а Живко Коцев е следен половин година.

Тончев отбеляза, че разработката на ДАНС винаги има за цел разкриване на контрабандни канали, а не конкретно на висши служители, замесени в тях. Същите се разкриват в процеса на разработка на каналите.


Тончев бе попитан вярно ли е, че Бойко Рашков е запознал Живко Коцев с двамата контрабандист и реално откога датират тези познанства, както и кои областни дирекции на МВР са били съпричастни към дейността на Димитрови. 

Шефът на ДАНС отбеляза, че Стефан Димитров е бил представян "като бизнесмен, търгуващ с Турция, на когото да му бъдат предоставяни услуги, които са "директна услуга на Бойко Рашков".

Той не бе убеден дали от две или повече години датира дружбата между Коцев и баща и син Димитрови. 

Тошко Йорданов изтъкна, че шефката на Митниците Петя Банкова е била назначена от Асен Василев. "Тя, както се оказа, е имала дълги предварителни връзки с тези двамата Димитрови. Въпросът ми е - тя е била в ДАНС, по какво направление е работила и постъпвали ли са данни за нерегламентирани контакти и нерегламентиран достъп до класифицирана информация".

"До 2023 г. Петя Банкова била служител на ДАНС, работила е в дирекцията за противодействие на тероризма, не е имала достъп до информация за дейността на Агенция "Митници", отговори Пламен Тончев и поясни, че не е имало сигнали срещу нея за противозаконна дейност, докато е работила в ДАНС.

Теменужка Петкова от ГЕРБ попита дали е изследван въпросът какви са били мотивите на Банкова да напусне ДАНС и да се ориентира към Агенция "Митници".

"И тъй като баща и син Димитрови са се занимавали основно с кадрови въпроси, както в Митниците, така и в МВР, има ли информация дали тези лица не са оказали решаващо влияние за назначаването й в Агенция "Митници".

Тончев заяви, че не може каже с конкретика, но навярно директорът на Агенция "Митници" към онзи момент би могъл да отговори и съответно министърът на финансите като неин работодател. 

Кристиан Вигенин от БСП настоя за изясняване на въпроса с назначението на Банкова: "Тя е била разработвана за контактите й с тази контрабандна група по времето, когато е била зам.-директор. Вие информирате съответните лица и министъра на финансите и тя бива назначена за директор. Въпросът ми е - имали ли сте съмнения, че самият министър целенасочено поставя това лице на позицията директор или сте оставили тази възможност, без да информирате министъра с цел впоследствие той да бъде атакуван за това, че е назначил Петя Банкова".

Пламен Тончев отговори, че като зам.-директор Банкова не е имала възможност "да изпълнява задачите, поставени й най-вече от Стефан Димитров".

"Кадровото разместване на служители на Агенция "Митници" беше след като тя стана директор. Лицата, подадени й от баща и син Димитрови, бяха поставяни на съответните позиции. Но мисля, че министърът е знаел за мотивите за тези размествания", поясни той.

Станислав Балабанов коментира скандалната снимка с Недан Хаджиев, който бил "мечтата на Асен Василев и единственият облечен на тази снимка". Балабанов изтъкна, че е имало безспорен политически чадър над случващото се в Митниците и попита: Защо Асен Василев е настоявал конкретно Недан Хаджиев да оглави ОДМВР Хасково и къде, на какъв пост са го засилили да бъде в Агенция "Митници".

Пламен Тончев отговори, че е било в ход проучването на Хаджиев, за да заеме конкретен пост в Агенция "Митници", но до това назначение не се стига.

Временната комисия за разследване на корупционни практики в Агенция "Митници" изслуша и служебния финансов министър Людмила Петкова.

В Министерството на финансите не са постъпвали искания и информация от партньорски служби за администрацията на Агенция "Митници", заяви Петкова.

Относно твърденията, че австрийските власти са подали сигнал как на българските гранични пунктове са искани подкупи от австрийски превозвачи, Петкова заяви: "Не съм запозната със сигнал от австрийските власти, но мога да проверя дали има такъв."

Петкова уточни още, че записите в книгата за посещенията в министерството на финансите и записите от охранителните камери са само за последния месец. За предходен период няма нищо.

Скандалът в митниците избухна в началото на април, когато беше арестувана директорът на агенцията Петя Банкова. 

В хода на разследването стана ясно, че Банкова се е познавала със Стефан и Марин Димитрови, като тримата са обвинени за участие в организирана престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи.
 
Появиха се и общи снимки с вече бившия главен секретар на МВР Живко Коцев.

По време на съдебно заседание бяха цитирани показания на свидетел, според който Димитрови са били познати и с бившия финансов министър Асен Василев.

В началото на заседанието Йордан Цонев заяви, че трябва да бъдат питани всички, които комисията прецени.

"Въпросът ми е: госпожо Петкова, сигурен съм, че няма как да знаете отговора на въпроса към този момент - колко митнически служители е размествала госпожа Банкова от встъпването си в длъжност, от къде на къде и на какво основание", заяви още той и изтъкна, че държи да получи писмен отговор на въпроса си. "Ако има уволнени, също може да добавите към списъка", уточни той.

От "Възраждане" обявиха, че комисията трябва да разследва евентуалната роля на Асен Василев в корупционните практики. И попита дали има видеозаписи за посещенията на баща и син Димитрови във финансовото министерство.

Людмила Петкова отбеляза, че няма официално през деловодната система и мейлите информация относно такива проведени срещи. 

Румен Гечев от БСП изтъкна, че най-важното е какво става с постъпленията от Митниците и попита: "Имате ли информацията за първото тримесечие как вървят постъпленията спрямо миналата година. Защото е важно да знаем в крайна сметка тези кадрови промени какво са донесли за приходната част на бюджета на България". 

Петкова отбеляза, че приходите от акцизи вървят по план: "По ДДС от внос се наблюдава значително намаление. Една част има обяснение с макроикономически показатели, но другата част може да се обясни с недостатъчни усилия от страна на Агенция "Митници" за събиране на бюджетните приходи".

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Ной
преди 1 седмица

Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:---- https://use.my/sman

Откажи
Ели иванова
преди 1 седмица

Искам всички да си получат заслуженото особено Бойко Рашков с 19 имота

Откажи