Даниела Бобева: Актуализация на обещанията няма да има

Даниела Бобева: Актуализация на обещанията няма да има | StandartNews.com

София. Вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева заяви, че след актуализацията на бюджета, актуализация на обещанията няма да има. "Трябва да видим как върви икономиката, ще видим есенните прогнози", заяви още тя в ефира на Нова телевизия.

Бобева подчерта, че още служебният кабинет ревизира растежа за тази година от 1,9 на 1. "Очакваме добър сезон в туризма, добра реколта. Ще видим как ще се развият основните икономически параметри и до края на годината се надявам да успеем да изпълним ангажиментите си, особено в социалната сфера", коментира Бобева.

Бобева каза и че трябва да се потискат разходите, така че да се гарантира една балансирана икономика. "Ние правим разплащане с бизнеса, защото очакваме бизнесът да се разплати с хората за това да се реализират по-големи стопански обороти и да се върне икономиката към една нормалност. Засега няма достатъчно аргументи за втора ревизия на бюджета, мисля, че ще се вместим. Вече министрите започнаха да предприемат стъпки за редуциране на разходите, включително съкращения, в Министерския съвет вече започнаха", каза тя и добави, че това правителство е фискално сериозно.

"Министърът на финансите Петър Чобанов ще направи така, че всеки непредвиден разход ще се обсъжда на Министерски съвет и ще се взема решение от Министерски съвет. Мисля, че правителството направи по-лесните неща. Що се отнася до минималната работна заплата правителството не решава този въпрос, има тристранен съвет, който обсъжда и решава. Аз няма да участвам в този тристранен съвет", посочи Бобева, цитирана от БГНЕС.

За новата регулация на държавните предприятия, вицепремиерът каза, че основната причина за това да се направи законът е, защото има обществено съгласие по тезата, че държавните предприятия не се управляват добре. "Ние имаме 224 държавни дружества с държавно участие над 50%. Въпросът е тези, които са под 50%, миноритарните, на тях правим ревизии, защото държавата не знае колко са тези дружества с миноритарен дял на държавата. От тези 224 предприятия, една част от тях ту се включват в забранителния списък, ту се вадят. Във Франция например има много повече държавни предприятия в много повече сектори. Целият период на прехода доказа, че най-важно е как ще се управляват тези предприятия. Има препоръка на ЕК как трябва да се управляват в 4 основни пункта, първият е прозрачност", каза Даниела Бобева и посочи като пример "Български пощи".

"Проблемът на държавните предприятия е, че те изпълняват обществени функции, тоест те не са само с търговски функции. Пощите имат период, в който са били на печалба, но в последните години са на сериозна загуба. Разчитаме много на синдикатите за тези предприятия, които са в много тежко финансово състояние", завърши Бобева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай