Цонев разкри кои условия на ДПС прие кабинетът

Дорогацията се прекратява

Цонев разкри кои условия на ДПС прие кабинетът | StandartNews.com

Правителството прие условието, поставено многократно от председателя на ПГ на ДПС  Делян Пеевски и пред медиите, и пред представители на МС, дерогацията за „Лукойл“ да бъде преустановена, с което да спре изнасянето на печалби към Русия. Това обяви на брифинг в Народното събрание председателят на комисията по бюджет и зам.- председател на ДПС Йордан Цонев.

Удовлетворени сме, че бяхме чути, каза Цонев. Той поясни, че намерената формула хем ще удовлетвори българските граждани и пазара, но и ще спре износа на свръхпечалби към Русия и финансиране на войната.

Цонев коментира и постигнатото разбирателство по бюджета, с което се слага край на кризата на доверие между парламент и правителство. В сряда парламентарните групи на ДПС и ГЕРБ ще бъдат част от кворума и ще отхвърлят поискания от опозицията вот на недоверие към правителството.

До компромисното решение се стигна след много интензивни разговори с финансовия министър Асен Василев и ръководствата на парламентарните групи на ДПС и ГЕРБ.

Йордан Цонев информира, че финансовият министър е приел условието, поставено от ПГ на ДПС да има приоритетен списък с инвестиции за общините, който ще бъде гарантирано финансиран. Минималният размер на тази програма е над един милиард за една година.

По отношение на доходите, в бюджета ще бъдат заложени средства за чувствително увеличаване на доходите на работещите в общинските администрации.

ДПС иска общините да могат да реализират главните си приоритети, с които да изпълнят ангажиментите към избирателите и да се подобри чувствително стандарта на живот на хората в общините.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай