Чуждите медии: Пирова победа на ГЕРБ

Чуждите медии: Пирова победа на ГЕРБ | StandartNews.com

България се изправя пред по-нататъшна политическа несигурност, след като изборите за третото правителство в рамките на две години излъчиха за победител ГЕРБ - партията на Бойко Борисов, предаде Франс прес. "За бившия бодигард с черен колан по карате обаче това е една пирова победа. Коравият политик, който подаде оставка като премиер през февруари 2013 г., в крайна сметка не успя да получи абсолютно мнозинство в парламента. "Искам да управлявам", заяви 55-годишният Борисов, като в драматичен стил добави, че алтернативата би била "нови избори" и "фалит" за най-бедната страна в Европейския съюз. Дали той ще успее да скалъпи коалиция, или поне ще си спечели достатъчно подкрепа в 240-местния парламент, е несигурно", пише още Франс прес.

Според New York Times най-ниската избирателна активност за последните 20 години отразява

масовото недоволство от политиците

от всички партии на фона на застиналата икономика, влошаващите се стандарти на образование и здравеопазване и широкоразпространената корупция. "България е изправена пред вероятността за още една нестабилна управляваща коалиция. Неспособността на партиите да получат мнозинство вероятно ще удължи политическия застой, докато страната се опитва да се пребори със слабата икономика и банковата криза", добавя американското издание.
Британският вестник "Гардиън" отбелязва, че политическата нестабилност в България продължава. "Новото правителство трябва да даде тласък на икономическия растеж, да се справи с корупцията и организираната престъпност. То обаче се налага освен това да търси баланс във външните отношения на София. От една страна, България се нуждае

да запази традиционно силните си връзки с Русия

- източник на газ, туристи и инвеститори. Но в същото време то трябва да се придържа към Брюксел, който заедно с Вашингтон иска България да отслаби връзките си с Москва заради украинската криза", коментира "Гардиън".
"Възможността за политическа безизходица нараства, тъй като Борисов изключи възможността за коалиция със социалистите или ДПС и бе уклончив за сътрудничество с Реформаторския блок. Въпреки това е малко вероятно ГЕРБ да намери политически съюзници сред малките партии - три националистически и една лявоцентристка, които ще разполагат в парламента с шепа места, след като преодоляха бариерата от 4 процента", пише британският в. "Файненшъл таймс".
Според френския в. "Либерасион" следващият парламент се очаква да бъде много раздробен, което подсилва несигурността и

съмненията, че дясноцентристите са способни да формират коалиция

"Борисов неведнъж заяви в интервюта, че има добър контакт с канцлерката на Германия Ангела Меркел. При все това на среща с избиратели той обеща, че ако бъде назначен за премиер, ще избере за първото си посещение Русия. Целта му ще е да преговаря с Владимир Путин за по-нататъшното строителство на "Южен поток". ГЕРБ заявяваше по-рано, че е съгласна договорът да бъде продължен само ако бъде одобрен от ЕС, но Борисов твърдеше, че знае как да уреди появилите се проблеми, напомня "Московский комсомолец".

Дойче веле прогнозира трудно съставяне на кабинет. "Според политическите наблюдатели България спешно се нуждае от дейно правителство. Бюджетният дефицит расте, а брутният вътрешен продукт е нисък. Важните реформи изостават. Обезпечаването с газ на някогашната страна от Източния блок почти изцяло зависи от Русия.
Също както при последните избори и този път вотът беше помрачен от доказателства и обвинения за купуване на гласове. По-бедните българи продават гласа си за по 50 лева. Във вота се включиха и десетки хиляди турци с двойно гражданство", коментира още Дойче веле.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай