Чужди самолети ще охраняват небето ни

Чужди самолети ще охраняват небето ни | StandartNews.com

Не водим преговори, предложението е за всеки случай, твърдят управляващи

Министерството на отбраната официално поиска чужди самолети да охраняват въздушното ни пространство. Опцията е заложена в промени в Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС), които вчера бяха качени на сайта на ведомството за обществено обсъждане. Предвижда се да бъде дадено разрешение на съюзнически самолети, съвместно с българските Военновъздушни сили (ВВС), да изпълняват задачи по гарантиране сигурността ни по небе, като се изключва възможността "охраната да бъде поета само от сили и средства на чужди държави". Според МО така се гарантира, че българският въздушен суверенитет няма да бъде отдаден на други държави. След приключване на процедурата по съгласуване на процедурата проектът ще бъде предложен за разглеждане в Министерски съвет, а после изпратен за одобрение в Народното събрание.
"В момента България не провежда преговори с наши съюзници за съвместна отбрана на въздушното ни пространство", увери зам.-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев след заседанието на кабинета. Тази възможност може да бъде задействана едва след като депутатите приемат промените в закона. По думите му това е абсолютно наложително, тъй като е част от ангажиментите, които сме поели през септември 2014 г. на среща в Уелс за осигуряване сигурността на югоизточния фланг на НАТО. "Всички страни в региона - Румъния, Албания, Словения, Гърция, осъществяват съвместно функцията "air policing", а ние сме единствената страна, която не го прави", допълни Кюмюрджиев.

Новината предизвика брожение в парламента. От БСП поискаха незабавно да бъде свикан Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) при президента. "Абсурдно е да не можем да охраняваме въздушното си пространство", възмути се соцдепутатът Красимир Янков. Той изрази опасение, че в бъдеще такова предложение може да бъде направено и за сухопътната ни граница. Янков бе категоричен, че отговорността за такова решение трябва да бъде понесена от Бойко Борисов, който вече става опасен за българския народ.

"Това е опция за всеки случай", успокои го депутатът от ГЕРБ Валентин Радев. Той се надява да не се стигне до чужда помощ в охраната на въздушното ни пространство. "Битката продължава, ние да можем да възстановим летателната пригодност и на останалите самолети", обясни Радев. По думите му другата опция през МО била със 150 млн. лв. да се повиши бюджетът, като още по 100 млн. лв. годишно да се заделят в следващите 7 години, за да може да изплатим една ескадрила. Управляващите са за този "план Б" за нова ескадрила.

"За България е изключително важно въздушното пространство да се охранява, защото става въпрос за националната сигурност на страната", посочи Янко Янков от ДПС, зам.-председател на Комисията по отбрана. "Ако ние не можем, наши партньори трябва да го охраняват, защото това е натовското въздушно пространство", допълни той. И припомни, че по време на украинските събития много често се налагало да вдигаме изтребителите по тревога. Янков обаче изрази тревога, че "така, както в момента я караме, няма да има какво да се вдига по тревога".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай