Четвъртък,

Човек на Нинова скастри Илияна Йотова. Какво й напомни?

От: Иван Ангелов, сн. БГНЕС, архив -
29869
Човек на Нинова скастри Илияна Йотова. Какво й напомни?
A
A
A

“По повод обвиненията на госпожа Йотова към БСП, припомням, че последователно и категорично БСП е имала една позиция - доставка на газ за България на най-добра цена и при най-изгодни условия. Това включва и възобновяване на диалога с Русия, за което настоявахме непрекъснато, и преговори с “Газпром”, за което настояваме от месец април  до днес. Вицепремиерът Нинова обяви още на 28.04. на съвместна пресконференция с всички работодатели, че единственият изход за икономиката е възстановяване на преговорите с Газпром.” Това заяви организационният секретар и член на Изпълнителното бюро на БСП Борислав Гуцанов в своя Фейсбук профил.

По-рано днес вицепрезидентката Илияна Йотова коментира ситуацията с доставките на газ, като сред критикуваните от нея доскорошни управляващи в държавата бе и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Моето категорично мнение беше и продължава да бъде - да се търсят общи решения на ниво ЕС. И България може да е един много сериозен глас в това отношение. Що се отнася до възстановяване на разговорите с "Газпром", тези, които в момента настояват час по-скоро да се възстановят тези разговори, можеха да го направят още март месец, когато Асен Василев едностранно прекрати тези разговори и заяви, че ние никога повече няма да сключваме договор. Госпожа Нинова, която от два дни това призовава, тогава беше вицепремиер и можеше да настоява това да не се случва. Според мен оттук нататък България трябва да се замисли за дългосрочни договори, това е решението, а не с един-два танкера, които да ги търсим по моретата. Аз чух от бившия министър-председател Кирил Петков, че този газ е два-три пъти по-евтин, само че никъде не чух каква е тази цена", заяви Йотова.

„До изборите остават шест седмици и смятаме, че е важно освен честен вот да се осигури и спокойствие на българските граждани, което значи и ненамеса в изборния процес от институции, които нямат пряко касателство към него“, реагира Гуцанов.

Според него „сега не е моментът да се фаворизират едни партии за сметка на други, сега е времето да се спаси страната от газова и икономическа криза. И отново да има индустриален бум, както през последните седем месеца.“

„Трябват инвестиции в стабилност, инфраструктура и икономика, а не закупуване на още 8 изтребителя, при положение че предишните 8 са още “на хартия” и не сме ги виждали. Затова - да на диалога, не на неоправданата интервенция. Все пак, България е парламентарна, а не президентска република“, напомня Борислав Гуцанов.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички