Човек на Нинова разкри заговор на сглобката с участието на Радев

И аз съм си мислел, че президентът е алтернатива на ГЕРБ, призна Калоян Методиев

Човек на Нинова разкри заговор на сглобката с участието на Радев | StandartNews.com

Източник: НоваНюз, архив

Политологът Калоян Методиев, бивш началник на кабинета на президента (2019-2020 г.) и близък до лидерката на БСП Корнелия Нинова обяви, че държавният глава Румен Радев е четвъртият партньор в управляващата сглобка.

"И аз съм си мислел, че президентът е алтернатива на ГЕРБ. Ако беше, нямаше да ги върне сега на власт", посочи Методиев в интервю за БНР.

По думите му вътрешната опозиция в БСП се е управлявала от Бойко Борисов и Румен Радев, а двамата са участвали и в разбиването на партийната система, като са създавали илюзия пред обществото, че единият е алтернатива на другия, а скрито са се договаряли: "Четворната коалиция (правителството на Кирил Петков - бел.ред.) я свалиха двамата", обяви политологът.

Оказа се, че президентът е много дълбоко свързан с ГЕРБ и работи с тях още от ВВС, каза Методиев и призна, че след като е видял това, е бил готов още на третия месец от заемането на поста в президентството да подаде оставката си, но е останал, за да попречи на президента да унищожи БСП.

"Радев работеше като щабквартира на вътрешната опозиция за разбиване на БСП, защото Корнелия Нинова е единствената, която не е влизала в договорки с Борисов", категоричен бе Калоян Методиев.

Според него Радев е търсил ветрило от партии, които да го подкрепят за втори президентски мандат и разказа, че още в първия му мандат президентът е казвал, че е "удушил БСП", участвал е в създаването на "Има такъв народ", при президента се е появявал Бойко Рашков, търсил е път към т.нар. либерална общност и е назначавал в президентството хора от Хелзинкския комитет, припомни и, че сегашният министър на правосъдието Атанас Славов беше в Съвета по изработване на Конституцията.

Калоян Методиев цитира представители на "Продължаваме промяната", които споделили пред него, че ГЕРБ не позволявали да бъдат сменяни хора на различни позиции в държавата, назначени от президента. Според политолога е възможно в кабинета "Денков-Габриел" да има и министър на Радев.

Политологът изказа мнение, че с промените в Конституцията, отнасящи се до служебното правителство, управляващите са дали на президента силен коз за търговия: "И той да търгува, и те да търгуват. Президентът трябва да избере служебен премиер измежду шефове на регулатори, които в момента се овладяват от управляващата коалиция. Ще трябва да се договаря с партийните ръководители."

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай