Чобанов: Икономиката ни ще се подобри през 2014-а

Чобанов: Икономиката ни ще се подобри през 2014-а | StandartNews.com

Българската икономика ще достигне по-нисък растеж тази година, в сравнение с прогнозираното. От 2014-а икономиката ни ще се подобри. Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов в Ройтерс в Блед, Словения, където участва в Консултативния съвет на Центъра за високи постижения в областта на финансите (Center of Excellence in Finance). Срещата се провежда в рамките на Осмия стратегически форум.

„Причините за това са неблагоприятните бизнес условия в страната и Европейския съюз, както и политическата нестабилност в страната, която кара хората да харчат по-малко и да се насочват към спестяване", обясни още Чобанов, цитиран от пресцентъра на Министерство на финансите.

Растежът през тази година ще бъде между 0,6 и 0,8 процента, но за следващата година се придържаме към текущата прогноза от 1,8% ръст, обяснява още Чобанов и продължава с думите: "Смятаме, че ще имаме подобрение във вътрешното търсене, заради очакванията ни, че подобрението на бизнес средата ще доведе до повече инвестиции".

Друга важно нещо, което финансовият министър каза пред Ройтерс, е информацията, че бюджетният дефицит през следващата година ще бъде по-нисък от сегашния. В страната ни ще бъдат внедрени мерки за повишаване на събираемостта и избягването на плащането на данъци, увери Чобанов. "Няма да затягаме коланите. Ще се опитаме да имаме паралелно добра фискална политика и да рестартираме растежа", допълни още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай