Четирима съдии се кълнат пред Плевнелиев

Решението на Марковска остава загадка

Четирима съдии се кълнат пред Плевнелиев | StandartNews.com

София. Клетва ще положат днес новоизбраните и новоназначени за съдии в Конституционния съд. На церемонията ще присъстват председателят на Народното събрание, президентът Росен Плевнелиев и председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд.

Новите членове на Конституционния съд са четирима: Георги Ангелов, Борис Велчев, Анастас Анастасов и Венета Марковска. Все още не е ясно дали тя възнамерява да положи клетва като конституционен съдия. Очаква се малко преди това ВСС да я освободи от поста зам.-председател на Върховния административен съд.

Георги Ангелов е съдия от Върховния административен съд, избран от съдебната квота. Бившият главен прокурор Борис Велчев е посочен от президента, припомня Дарик. Депутатът от ГЕРБ, излъчен от квотата на народното събрание - Анастас Анастасов. Венета Марковска е зам.-председателят на Върховния административен съд, отново от квотата на парламента.

Гласуването за конституционните съдии от квотата на парламента се проведе на 31 октомври и клетвата трябваше да бъде положена на 7 ноември, но скандалите, основно около избора на съдия Марковска, доведоха до отлагането.

Марковска вече уведоми председателя на Конституционния съд, че ще положи клетва, след като прокуратурата провери внесения в парламента сигнал срещу нея и името й бъде изчистено.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай