Четири партии избраха Радев, той запазва подуправителите (ОБЗОР)

Четири партии избраха Радев, той запазва подуправителите (ОБЗОР) | StandartNews.com

От утре Димитър Радев е новият управител на БНБ. Той бе избран от Народното събрание с мнозинство от 130 гласа. За него гласуваха всички присъстващи депутати от ГЕРБ, РБ, БДЦ, АБВ и малка част от ДПС. Радев е кандидатура на ГЕРБ и това пролича от вота в пленарна зала - почти 100 гласа дойдоха от управляващата политическа сила. Най-много одобрения след него получи кандидатът на АБВ Виктор Йоцов - 44 гласа "за", следван от Григорий Вазов, подкрепен от Патриотичния фронт - 43 гласа "за", и Бисер Манолов (РБ) - 37.

Питат го за членството в Единния банков съюз и за заплатата му

Димитър Радев бе избран от парламента за управител на Българската народна банка. Досегашният старши съветник от Международния валутен фонд ще има отговорната задача да възстановява доверието в БНБ и нейния надзор. Веднага след като новият управител положи клетва, той обяви, че възнамерява да ръководи институцията с двама от досегашните подуправители - Калин Христов и Димитър Костов. Христов остава отговорник за валутния борд, а шефът на управление "Банково" поема "Банков надзор". За досегашния му пост е номинирана Нина Стоянова, към момента главен юрист на БНБ.
Процедурата по избор на нов управител на БНБ започна в 11 часа. Шефът на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова представи четиримата номинирани - Димитър Радев /ГЕРБ/, Бисер Манолов /РБ/, Виктор Йоцов /АВБ/ и Григорий вазов /Патриотичен фронт/.

След това депутатите започнаха да задават въпроси. Янаки Стоилов /БСП/ попита каква гаранция ще даде бъдещият управител за собствената си независимост от политическите сили. Председателят на ДПС Лютви Местан пък поиска всеки от кандидат-гуверньорите да представи още сега хората, които смята да номинира за постовете на тримата подуправители. По закон управителят избира и предлага на парламента своите заместници, а депутатите ги гласуват, аргументира се Местан. Предложението му бе поставено на гласуване, но депутатите го отхвърлиха. Тогава хората от Движението напуснаха залата. Въпросите продължиха с питането на Мартин Димитров от РБ ще кандидатства ли България веднага след избора на нов управител за членство в Единния банков съюз и какво конкретно ще направи новият управител, за да не се повтаря никога вече "случая КТБ" . Синият депутат повдигна въпроса за принадлежността на кандидатите към бившата Държавна сигурност. Което колегата му от Валери Жаблянов от БСП обаче нарече "политически примитивизъм" и предрече, че ако това ще е критерият за избор на гуверньор, това, което се случи в КТБ, няма начин да не се повтори и в бъдеще. Заплатите на УС на БНБ пък предизвикаха интереса на независимия депутат Велизар Енчев. Той оповести, че досегашният управител е получавал 45 хил. лв. месечно, а подуправителите по около 30 хил. Енчев призова възнагражденията по върховете на БНБ да се оповестяват официално в данъчните декларации, а в Закона за БНБ да бъде записано, че заплатата на гуверньора се изравнява с тази на шефа на парламента. Не знам какви са заплатите в БНБ, но със сигурност знам, че като гуверньор ще получавам значително по-малко, отколкото досега, коментира Радев.

Точно преди гласуването за избора на Радев част от депутатите от ДПС се върнаха по местата си. Кандидатурата му бе избрана с мнозинство от 130 гласа. За него гласуваха всички присъстващи депутати от ГЕРБ, РБ, БДЦ, АБВ и 7 депутати от ДПС. След края на избора Димитър Радев оповести своя екип. Той обясни, че не го е направил по време на изслушванията в пленарна зала преди избора, защото според закона само гуверньорът има право да посочва подуправители, а той все още не е бил избран. В този казус от място го подкрепи и шефката на парламента Цецка Цачева, която е юрист по образование. Освен Калин Христов, Радев оставя като подуправител и Димитър Костов, но с нов ресор - той поема най-тежкото управление "Банков надзор". За неговия пост - подуправител и шеф на управление "Банково", е номинирана Нина Стоянова, юрисконсулт на БНБ, която не е позната в банковата общност.

ДПС настоя кандидатите да обявят екипа си

Всеки кандидат за управител на БНБ трябва да каже в какъв екип от подуправители ще управлява банката в следващия мандат. Това настоя от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан. "Екипът, с който възнамерява да управлява, всъщност следва да бъде важен ориентир за парламентарните групи кой да бъде подкрепен и кой не", обърна се към депутатите Местан. И предупреди, че в противен случай ДПС няма да подкрепи нито един кандидат, "който няма доблестта да обяви и екипа подуправители, с които възнамерява да управлява". "Поемате тежка отговорност в противен случай, тъй като си имате мнозинство, за да го приемете", заяви Местан. Предложението на Местан обаче беше отхвърлено и след прегласуване и парламентарната група на ДПС напусна залата. "Не сме самоцелно деструктивна опозиция. Ние целим максимална прозрачност за българското общество", обобщи Местан.

Гласувахме за програма

Д-р Красимира Ковачка, съпредседател на партия "Български демократичен център"

Гласувахме за програма, а не за партийна кандидатура при избора на управител на БНБ.
Програмата, която представи пред нас г-н Радев за управление на БНБ, бе причината да подкрепим неговата кандидатура. Запознахме се и с визиите и на останалите кандидати за това как трябва да бъде ръководен централният трезор. В крайна сметка решихме, че програмата на г-н Радев дава най-добра перспектива за запазването на банковата стабилност в страната и връщане на доверието в институцията.

Гуверньорът въвежда жълт код за банките

От есента ще има ранно предупреждение за проблеми

Новият управител на БНБ Димитър Радев ще въведе своеобразен жълт код за българските банки. Става дума за система за ранно предупреждение в Централната банка, която ще фиксира светкавично за рисковите трезори. Част от новите правила за сектора са в промените в закона за кредитните институции, които ще бъдат окончателно приети най-късно през есента. "Една част от тези предложения ще бъдат всъщност транспониране на европейски правила. Има и друга част, която ще съдържа такива предложения, които ще запушат пробойните в законите, които позволиха по един или друг начин да се случи КТБ", каза в интервю пред "Стандарт" председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Новият гуверньор си е поставил и една от най-важните краткосрочни задачи до края на годината - създаването на звеното за преструктуриране в БНБ и изграждането на неговия капацитет в съответствие с изискванията на закона.

Радев предвижда подробният доклад за състоянието на банковия надзор и пакетът от мерки за неговото реформиране и развитие да бъде финализиран, одобрен от Управителния съвет на БНБ и публично представен до края на септември. Пред депутатите новият управител заяви, че основните източници на информация за изготвянето на пакета от мерки, освен собствените анализи на БНБ, ще бъдат независимия преглед на българските надзорни практики, осъществен от МВФ и Световната банка. Радев и екипът му ще ползват и публикувания вече доклад на парламентарната комисия за разследване дейността на КТБ, както и резултатите от стартиралата проверка на Сметната палата за дейността на банковия надзор.

Нужни са професионалисти, а не политическа търговия

Владислав Горанов, финансов министър

Назначаването на Димитър Радев за гуверньор на БНБ е добро решение. Приемам факта, че Радев ще остави стария екип на БНБ. Много добре работя и с двамата действащи подуправители, мисля, че те са професионалисти. За мен най-важното е в банката да има професионалисти и затова бях силно изненадан от опита за политическа търговия с подуправителите.
Ако има някаква връзка, примерно на управителя, на подуправителя на управление "Емисионно" с кризата КТБ, изречете я и да я решаваме.

Гуверньорът съветвал държави в криза

Димитър Радев идва от МРФ, където работи от 14 г. Той е съветник по проблемите на държави в криза и участва в мисии на фонда, свързани с техническа помощ при управлението на държавните финанси в Източна Европа, Централна Азия, Близкия изток и Африка. Радев е бил е зам.-министър на финансите в правителството на Иван Костов, както и заместник на сегашния подуправител на БНБ Димитър Костов. Известен е като отличен бюджетар и почти целият му стаж в МФ минава в ангажименти, свързани с правенето на държавния бюджет.

Костов оглавяваше банковата асоциация

Димитър Костов завършва Висшия икономически институт "Карл Маркс" през 1981 г., след което е служител в Държавния комитет по планиране (1981-1990). В началото на 1990-те год. е заместник-министър (1990-1992) и първи заместник-министър (1993-1995) на финансите. Оглавява Министерството на финансите в кабинета на Жан Виденов. След падането на кабинета преминава на работа в банка - изпълнителен директор е на ЦКБ от 1997 до 1999 г., а след това на "Алианц България" и председател на УС на Асоциацията на търговските банки. От юни 2005 г. е член на УС, подуправител и директор на управление "Банково" на БНБ.

Христов на "Батенберг" 1 от 18 г.

Калин Христов е в БНБ от октомври 1997, когато работи като експерт в дирекция "Икономически изследвания и прогнози". От 2002 г. е член на Инвестиционния комитет на БНБ, а от 2005 г. на Комитета по парична политика на Европейската централна банка. Съветник е на управителя на БНБ от октомври 2003 до октомври 2009 г. От октомври 2009 г. е член на УС на БНБ и подуправител, ръководител на управление "Емисионно". Експерт по макроикономика, парична политика, паричния съвет, въвеждането на еврото.

Стоянова с опит в ЕЦБ

Дългогодишният главен юрист на БНБ Нина Стоянова ще е единственото ново лице сред подуправителите в екипа на Радев. Тя ще отговаря за управление "Банково". Стоянова има опит и в Европейската централна банка.
Тя представи мотивацията за отнемане лиценза на КТБ. В качеството си на адвокат, защитаващ интересите на БНБ в съда, Стоянова отстояваше позицията, че КТБ трябва да бъде обявена в неплатежоспособност от 30 септември, а също и че делото за несъстоятелността на банката трябва да се води при закрити врата. Сред авторите е на Закона за платежните услуги и платежните системи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай